Madhouse

Heel wat pretparkbezoekers houden van snelheid en overkop kop gaan, anders wordt het beschouwd als saai. 

Toch is er een type van attractie dat niet aan deze voorwaarde voldoet maar toch populair is: het madmouse of in de volksmond het draaiend huis genoemd.   
De meeste gekende huizen zijn Villa Volta (Efteling), Fluch Der Kassandra (Europa Park).  Deze attractie baseert zich niet op snelheid en overkop gaan, maar eerder op de illusie.  Deze illusie wekt het beeld op dat je wel overkop gaat, waardoor je een heel andere beleving gaat hebben.   
De oorsprong van de madhouse gaat terug naar 1955.  Toen werd er voor het eerst een mad swing gebouwd.  Dit type van attractie is vrij simpel en vrijwel niet gethematiseerd.  Ook het aantal plaatsen was beperkt.  De mad swing vond je vrijwel terug op de kermissen.  Het eerste pretpark dat een mad swing integreerde in hun park was Bobbejaanland.

Echter de Efteling heeft in de jaren 90 een nieuwe trend gezet.  Met de opening van Villa Volta  in 1996.  Om de nieuwe trent beter te kunnen verklaren, gaan we eerst even dieper in op de werking van deze soort attractie.   
Een mad swing bestaat uit twee grote delen: de trommel en een schommelbank.  De trommel kan volledig om zijn as draaien.  De bank echter blijft beperkt tot het heen en weer schommelen in de trommel.   Op deze korte simulaties zie je duidelijk hoe deze attractie werkt.

De efteling kwam als eerste met het idee om de trommel in een vast gebouw te zetten , zodat toeschouwers van de buitenkant de indruk krijgen dat de trommel niet beweegt. (Dit in tegenstelling tot de mad swing). Doordat de bank zich in de trommel bevindt lijkt het alsof de bank over de kop gaat op het moment dat de trommel eromheen gaat draaien. In werkelijkheid zwaait de bank ongeveer 30 graden uit, waardoor het gevoel van het draaien erg versterkt wordt. Dat verklaart dus ook de “kriebels in je buik” en waarom sommige mensen er misselijk in worden.