Madame Tussauds eert Johan Cruijff

Ter ere van de 75e verjaardag van Johan Cruijff heeft Madame Tussauds Amsterdam voor de derde keer in haar bestaan een beeld van de beste voetballer aller tijden toegevoegd.

Susila Cruijff heeft het beeld van haar vader en de interactieve set in het bijzijn van bezoekers onthuld.

Het beeld is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de The World of Cruijff en geeft Johan weer als voetballer en aanvoerder van het Nederlands Elftal in de jaren ‘70. Hij is afgebeeld in het World Cup 1974 tenue en staat in een interactieve set waar bezoekers digitaal een van zijn beroemde shirts uit zijn club carrière kan aantrekken.

Johan zijn wassenbeeld is in ongeveer 9 maanden gecreëerd door een team van 25 specialisten. Omdat Johan in 1992 geposeerd heeft voor zijn tweede beeld, konden de beeldhouwers grotendeels nog gebruik maken van de meetgegevens uit die tijd. Verder is er veel onderzoek gedaan en heeft de familie over de schouders van de beeldhouwers meegekeken om zo tot een perfecte gelijkenis te komen.

Ⓒ Twycer / www.twycer.nl

Susila Cruijff; ‘Toen ik het beeld in het echt zag staan, jonger dan dat ik nu ben, was dit best wel shockerend. Ik was er echt even stil van, ongelofelijk zo echt het lijkt. Het haar, de huid, de ogen. Hij kijkt echt bij je naar binnen’.

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016), beter bekend als Johan Cruijff, was een voormalig Nederlands voetballer. Hij won de Gouden Bal drie keer, in 1971, 1973 en 1974 en hij heeft aan de basis gestaan van de voetbalfilosofie beter bekend als Totaal Voetbal. Hij wordt wereldwijd erkend als een van de grootste voetballer aller tijden. In 1999 werd Cruijff verkozen tot Europees Speler van de Eeuw .

Na zijn afscheid als speler in 1984 werd Cruijff zeer succesvol als coach van Ajax en later FC Barcelona. Na zijn carrière als speler en coach initieerde hij de Cruyff Foundation, Cruyff Institute, Cruyff Classics, Cruyff Football and Cruyff Library.