Jongste Wetenschapper van ons land.

“Wie wordt de Jongste Wetenschapper van ons land?”

Die vraag stelt ZOO Science zich de komende vijf maanden. Het wetenschapsplatform van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael lanceert immers een gloednieuwe wedstrijd voor jongeren en kinderen met een neus voor wetenschap. “Zij maken kans om eind juni 2023 tot de ‘ZOO Science Jongste Wetenschapper’ te worden gekroond. Eén dag lang mag de winnaar meedraaien als onderzoeker in ZOO Antwerpen, terwijl ook zijn of haar klas een unieke dag achter de schermen van de dierentuin beleeft”, vertelt Zoölogisch Directeur Linda Van Elsacker.

Kinderen en jongeren tussen de 8 en 14 jaar mogen hun oren spitsen, want ZOO Science lanceert een bijzondere wedstrijd voor hen. “Zou je uren kunnen besteden aan het bestuderen van de gorilla’s of bonobo’s die nesten maken? Geniet je van het uitdokteren van een speels parcours voor de eekhoorn in je tuin? Onderzoek je met heel veel plezier de beste manier om een vijver zo goed mogelijk plasticvrij te maken om weer meer kikkers te zien? Dan zijn wij op zoek naar jou!” legt Zoölogisch Directeur Linda Van Elsacker uit.

“Voor ons is de ZOO Science Jongste Wetenschapper een supernieuwsgierige enthousiasteling. In de natuur zijn of bij dieren zijn: dat vindt hij of zij de max. Dat is de basis voor alles, zo begon ook bij ons de passie voor onderzoek in onze dierentuin”, vertelt Van Elsacker. “Combineer dat met een kritisch paar ogen en een geduldige ziel en je komt al heel goed in de buurt van het profiel van een echte wetenschapper.”

Beestige opdracht

De jongelingen die zich geroepen voelen, kunnen aan de slag met de opdracht: dieren in hun leefomgeving bestuderen. “Of ze nu in ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael komen kijken, of het bos achter hun huis, het park of de stad in trekken: een wetenschappelijk onderzoek kan je overal doen”, zegt ZOO-wetenschapper Philippe Helsen.

“Wij gaan meestal zo van start: ontdek welk dier in welke leefomgeving jou interesseert en waarover je benieuwd blijft. Noteer een probleem of een uitzonderlijk element dat je opvalt. Schrijf op wat volgens jou de oplossing of de oorzaak is van wat je ziet. Ga aan de slag: probeer een oplossing uit of verzamel zo veel mogelijk gegevens. Besluit! Leg alles bij elkaar en sluit af met wat jij geleerd hebt. Zo kan je jouw onderzoekstalent echt laten zien.”

Om te winnen kunnen de jongeren hun resultaat insturen in een vlog of filmpje van één minuut, één pagina of één beeld lang via ZOOscience.be. “Ook alle details mogen ze natuurlijk uploaden, want onze jury van wetenschappers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael is heel benieuwd! Per leeftijdscategorie (van 8 tot 10 jaar, van 10 tot 12 jaar, van 12 tot 14 jaar) kiezen zij één winnaar die de titel van ‘ZOO Science Jongste Wetenschapper’ krijgt.”

Beestige prijs

Als je wint, dan wacht de ZOO Science Jongste Wetenschapper de uitstap van zijn of haar leven! Elke winnaar mag immers genieten van een onvergetelijke ontdekkingstocht in het hart van het wetenschapsinstituut van ZOO Antwerpen. “Onze onderzoekers en dierenartsen nemen je één dag lang mee achter de schermen. Zo proef je zelf van het leven van een echte wetenschapper!” zegt ZOO Antwerpen.

Ook scholen hebben een extra reden om hun individuele leerlingen aan te zetten om mee te dingen naar de titel van ZOO Science Jongste Wetenschapper. “Eind juni 2023 nodigen we de klas van de winnaar uit voor een gratis VIP-tour met één van onze wetenschappers en dierenartsen achter de schermen van ZOO Antwerpen. “Overtuig dus samen met je leerkracht ook je medeleerlingen om hun eigen onderzoek uit de grond te stampen. Zo heb je meer kans om een klasuitstap te winnen!” 

De jongeren kunnen hun wetenschappelijk werk inzenden tot en met 1 mei 2023 via www.ZOOscience.be/JongsteWetenschapper. Begin juni maakt ZOO Science bekend wie de titel op zijn of haar wetenschappersoutfit mag spelden.