Jonge olifantjes verkennen voor het eerst olifantenvallei

De drie jonge olifanten bij Beekse Bergen hebben voor het eerst de Olifantenvallei verkend. Dit grote leefgebied is voor de kalfjes helemaal nieuw; eerder verbleven ze in een aangrenzend verblijf.

In hun nieuwe omgeving was er heel veel te ontdekken, vertelt hoofd dierenverzorger Yvonne Vogels. “De kudde gedroeg zich op een natuurlijke manier, de jongen bleven mooi in het midden van de groep en bleven continu bij elkaar. Later werden de kalfjes wat ondernemender en liepen ze wat verder van hun moeders vandaan. Echt prachtig om te zien hoe ze zich gedroegen!”

Nieuw gebied

Sinds de bekendmaking van de dracht van de drie olifanten begin 2023 is er hard gewerkt aan de uitbreiding van het olifantenverblijf. Het verblijf is met 2 hectare uitgebreid om de gehele kudde, inclusief de kalfjes, goed de ruimte te geven.

Ook zijn er veel elementen in het verblijf die voor de olifantjes nieuw zijn. Zo zijn er meerdere barrières in het perk waardoor ze elkaar niet altijd kunnen zien en zich voor elkaar kunnen verstoppen. Er is een ondiepe kleipoel waar ze in de modder kunnen rollen en er is een grote waterpoel. De vallei is ook een stuk heuvelachtiger, waardoor de olifanten verschillende hoogtes kunnen verkennen.

Drie jonge olifanten

Kort geleden zijn er in vier maanden tijd drie Afrikaanse olifanten geboren: Mosi, Ajabu & Tendai. Met de kalfjes gaat het erg goed. Allemaal hebben ze al ruim 150 kilo in gewicht bereikt.

Enkele weken geleden hebben ze ook voor het eerst hun vader Yambo ontmoet. De jongen en de rest van de kudde trokken meteen goed samen op. Vogels: “De olifantjes spelen continu samen en zijn erg nieuwsgierig. Ook dit nieuwe verblijf zijn ze enthousiast samen aan het ontdekken.”

Nieuw gebied

De nieuwe Olifantenvallei is een van de verschillende verblijven die de volledige olifantenkudde van Beekse Bergen huisvesten. In totaal leven er elf Afrikaanse olifanten in het Safaripark. Naast olifanten maken sinds kort ook nijlantilopen en Defassa waterbokken gebruik van de vallei.

De afgelopen jaren is het gehele gebied rondom de vallei vernieuwd, met in 2022 een vernieuwde neushoornvlakte, vorig jaar de Olifantenvallei en later dit jaar wordt het vernieuwde Afrikadorp geopend.

Northern Corridors Project

Met de uitbreiding van de kudde in het Safaripark vraagt Beekse Bergen ook aandacht voor Afrikaanse olifanten in het wild. Zo ondersteunt het park samen met Stichting Wildlife het Northern Corridors Project van Save the Elephants. Dit project verbindt natuurparken in Kenia met elkaar door het creëren van corridors: veilige doorgangen voor wilde dieren, zoals olifanten.

Bron/video/fotocredit: Beekse Bergen – Mariska Vermij-van Dijk.