Dierverzorgers van Koninklijke Burgers’ Zoo rusten de Caribische zeekoeien tijdelijk uit met camera-tagtechnologie in het kader van internationaal wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).
Promovenda Fee Smulders doet onderzoek naar ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen. Bij een succesvolle test worden ook zeekoeien en zeeschildpadden in het Caribisch gebied tijdelijk voorzien van de camera-tagtechnologie om de impact van klimaatverandering op mariene plant-herbivoorinteracties te onderzoeken.
Zeekoeien met camera’s
De dierverzorgers en biologen van het Arnhemse dierenpark onderzoeken op welke plaats van het lichaam van de zeekoeien de camera’s het beste bevestigd kunnen worden voor optimaal resultaat. Tijdens de trainingsessies voor veterinaire handelingen kunnen de tijdelijke camera’s eenvoudig worden bevestigd en weer verwijderd. De camera’s zijn gefinancierd door de aan Burgers’ Zoo gelieerde Stichting Lucie Burgers, die vergelijkend gedragsonderzoek bij dieren stimuleert en faciliteert.
Internationaal wetenschappelijk onderzoek
Promovenda Fee Smulders verricht haar wetenschappelijk onderzoek onder leiding van onder andere Dr. Marjolijn Christianen van de groep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer van Wageningen University & Research (WUR). In het kader van dit onderzoek naar ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen zijn eerder groene zeeschildpadden en door andere wetenschappers doejongs met succes voorzien van tijdelijke camera-tagtechnologie.
Samenwerking WUR en Burgers’ Zoo
Burgers’ Zoo en Wageningen University & Research (WUR) werken al jarenlang samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Studenten van de WUR verrichten onder meer gedragsonderzoek aan diverse diersoorten en verscheidene wetenschappers zijn gepromoveerd op onderzoeksprojecten in het Arnhemse dierenpark. Onderzoek vormt naast natuurbehoud, educatie en recreatie één van de hoofdpijlers van Burgers’ Zoo.