In 2022 zal de liefde heersen over Pairi Daiza

De liefde voor de natuur, dieren, mensen en hun culturen zal meer dan ooit centraal staan dit jaar in Pairi Daiza. Het seizoen duurt elf maanden, en daarin zullen we mensen verbazen om hen in actie te krijgen om de biodiversiteit te beschermen.

SEE > LOVE > SAVE

De behoefte om opnieuw met de natuur in contact te komen, om in verwondering te geraken, bij te leren en momenten te beleven die ons leven zin geven, is nog nooit zo belangrijk geweest. Volledige soorten sterven nog steeds massaal uit, en de klimaatverandering heeft dramatische overstromingen veroorzaakt die we afgelopen zomer in eigen land gevoeld hebben. De resultaten van de VN-conferentie COP26 in Glasgow zijn niet geruststellend.

Daarom moeten we dringend van toeschouwers doeners te maken. Pairi Daiza gooit zich op deze uitdaging met een volontaristische en positieve aanpak. Van een ding zijn we zeker: de mens zal alleen beschermen waar hij van houdt. In 2022 gaan we dus een stap verder om onze bezoekers mee in dit verhaal te trekken.

Liefde, en in het bijzonder liefde voor dieren in de breedste zin van het woord, is de katalysator om de biodiversiteit en de wonderen van deze wereld te beschermen. Meer nog dan in het verleden zal de Pairi Daiza het publiek bewust proberen te maken van de uitdagingen die ons te wachten staan om de planeet te beschermen.

Dat vertaalt zich ook concreet:

Het park en de Foundation krijgen een nauwere band. Wij vormen één team en ook het werk dat we buiten het park verrichten, doen we samen.
We gaan nog meer en op alle niveaus ons verbruik optimaliseren. 62.750 zonnepanelen op onze parking, of de warmte die we recupereren uit de machines die kou produceren voor onze pinguïngrot zijn maar enkele voorbeelden. Ook de manier waarop we sorteren in het park gaan we aanpakken, en de werken aan onze waterzuiveringsinstallatie zijn al begonnen.
We denken na over hoe we voor alle dieren – niet alleen voor de zeldzame soorten of dieren die uitzonderlijk lijken iets kunnen bijdragen. Ook daar zijn de behoeften enorm. De cijfers over reptielen die we in 2021 opvingen hebben we net vrijgegeven: de Foundation heeft hier in onze reptielenboot 623 dieren ontvangen. Dat zijn er 146 meer dan in 2020. Maar we willen nog verder gaan. Pairi Daiza heeft vandaag al de geloofwaardigheid om meer dieren te gaan helpen. We denken daar actief over na.

PAIRI DAIZA IN 2022

We moeten mensen betoveren om hen tot actie aan te zetten. See > Love> Save is daarbij de slogan. Pairi Daiza zal 11 maanden onafgebroken open blijven, waardoor in elk seizoen ruimte ontstaat voor emotie en ontdekking. Er zullen geen lege momenten zijn: het park leeft, transformeert en toont zichzelf op een andere manier van februari tot januari. Alleen al aan de bloei van verschillende bloemen zal dat opvallen: tijdens de recente sluiting hebben we duizenden planten en bloembollen geplaatst in het park.

Pairi Daiza is ook een plaats voor expressie en in 2022 organiseren we dan ook een rist artistieke evenementen:

 • Het seizoen begon met het thema liefde, met versiering doorheen het park, onze tentoonstelling over tederheid en de Wensboom waarin bezoekers het afgelopen weekend hun liefdesverklaringen voor de planeet konden ophangen.
 • Met Carnaval trekken we onze kostuums aan en vieren we rond de abdij van Cambron.
 • Rond Pasen landen de reuzeneieren in het park en gaan we de bloei van duizenden bloemen meemaken die alle werelden van het park kleur zullen geven. Alle bloemperken in het park zijn daarvoor nu alvast opgeknapt.
 • Deze zomer keren de bekende “Estivales” eindelijk terug op vrijdag en zaterdag, in de maanden juli en augustus.
  Dan sluit het park extra laat en zijn er overal muzikale optredens.
 • Vanaf midden oktober daalt Halloween neer over de Jardin des Mondes. En ook dit jaar houden we het inclusief en familievriendelijk. De sfeer blijft vrolijk, en artiesten zullen de legendes van deze feestdag waardevol weergeven.
 • Tijdens Winter Time – vanaf 1 december – wordt ons park de grootste verlichte tuin van heel het Koninkrijk.
 • De sfeer zal opnieuw magisch zijn dankzij de bewegende lichtshows, hapjes in onze nieuwe koepelzaal en de eindejaarsdecoratie die over heel het park verspreid is.

Ondertussen hebben onze verzorgers en dierenartsen niet stilgezeten:

 • Vorige maand zijn Julia en Moli, twee Sumatraanse orang-oetangs uit Boedapest toegekomen
 • 5 Amerikaanse zwarte beren wonen nu bij de 5 beren voegen die al in The Last Frontier wonen
 • We hebben een akkoord met China over een verlengd verblijf voor de eerste reuzenpanda geboren in België, Tian Bao. De bouw van een nieuw territorium voor de tweeling Bao Di en Bao Mei (geboren in 2019) is in gang gezet. Daardoor zijn er in 2022 nog steeds 5 reuzenpanda’s te bezoeken in Pairi Daiza. Binnenkort zijn er vier verschillende plekken om de publieksfavorieten te bezoeken – de tweeling woont vandaag nog bij mama Hao Hao.
 • De koningspinguïns komen eraan, en zullen zich in de pinguingrot (4°C) bij de zuidelijke rotsspringers en de ezelspinguins voegen.
 • We verwachten binnenkort ook Gasira en Uzuri, twee vrouwelijke Westelijke Laaglandgorilla’s die eind februari naar ons park verhuizen. Zij komen respectievelijk uit Keulen en Duisburg.
 • Daarbovenop zullen er zoals elk seizoen veel geboortes en nieuwkomers zijn.
 • De sluiting was dit jaar korter dan ooit, maar we hebben ze toch aangegrepen om enkele zones te verbeteren of op te frissen. Binnenkort is er meer plaats voor de geelwanggibbons, en ook de waterbuffels en de visayazwijnen kregen meer plaats.

Het botanische team heeft nieuwe gazons aangelegd en duizenden planten en bloembollen geplant die de Jardin des Mondes nog meer kleur zullen geven. Elke maand, naarmate de seizoenen vorderen, zullen miljoenen planten, bomen en bloemen de verschillende Werelden een nieuwe aanblik en zelfs geur geven.

In 2022 zal Pairi Daiza ook eindelijk activiteiten kunnen hervatten die we moesten missen sinds het begin van de coronapandemie.
We hebben de gelegenheid gegrepen om het aanbod voor leerkrachten te verfijnen. De afgelopen twee jaar hebben aangetoond hoe essentieel schoolreisjes, leren in de open lucht en herinneringen maken is voor jongeren. Onze armen staan open met meer aanbod dan ooit.

 • Ook bedrijfsevenementen en de familiedagen van onze ondernemingen, moesten twee jaar op een lager pitje.
  Vandaag kunnen we dat weer samen zo’n momenten beleven. Wij hebben in het park een van de grootste koepelzalen van Europa gebouwd om groepen op een leuke manier samen te brengen.
 • En dan, het langverwachte nieuws: bezoekers en dieren kunnen weer samen uitzonderlijke momenten beleven via Animal Adventure, Verzorger Voor Een Dag, of de zomerkampen “petits futés”. Vanaf het einde van de lente worden die activiteiten hernomen.

DE PAIRI DAIZA FOUNDATION IN 2022

De magie van Pairi Daiza zit ook in een ongelooflijke ervaring dicht bij de dieren, in onze comfortabele kamers of lodges. In 2021 hadden de 100 kamers het hele jaar door een bezettingsgraad van bijna 100%. 96% van de overnachters was tevreden. De vraag is enorm groot en wij zoeken mogelijkheden om ons aanbod in de nabije toekomst uit te breiden.

In afwachting daarvan: er zijn nog een paar plaatsjes tijdens de werkweken van februari. Heel de maand lang nog we vieren nog steeds de liefde – genieten overnachters van extraatjes (bubbels en chocolaatjes in de kamer).

In 2022 is het restaurantaanbod uitgebreid met de Thai Gourmet. Dit Thaise restaurant ligt in het hart van het Mersus Emergo doet dromen van een verre reis. We bieden er authentieke Thaise gerechten met uitzicht over het opvangcentrum van de Pairi Daiza Foundation voor achtergelaten, verwaarloosde of in beslag genomen reptielen.

Het gastronomisch restaurant voor echte fijnproevers, le Mökki, biedt een lunchmenu van hoge klasse aan een lage prijs. Het lokale en seizoensgebonden aanbod ligt volledig in lijn met de wens om onze bezoeker onder te dompelen in verwondering bij elk bezoek aan Pairi Daiza. Daarbij kan hij immers geïnspireerd worden door dieren, planten, kunst, architectuur of gastronomie.

EN DAARNA…

Al 28 seizoenen lang transformeert Pairi Daiza zich non-stop om de wonderen van de wereld te tonen en mensen van dichtbij kennis te laten maken met de diversiteit op onze planeet. 2022 wordt geen uitzondering op die jarenlange traditie.

Pairi Daiza krijgt voor het eerst in haar geschiedenis een hoofdingang die naam waardig. Bezoekers komen toe op een grote esplanade die uitgeeft op een 120 meter lange overdekte galerij. Daar zal de kaartjesverkoop en de ticketcontrole gebeuren, maar tegelijk krijgen bezoekers al de geschiedenis en de filosofie van Pairi Daiza voorgeschoteld. Aan de toegang van het park zullen we de reizen tonen die Eric Domb inspireerden en daarna tonen we taferelen die de verschillende Werelden in het park voorstellen.

 • Na de majestueuze ingang wandelen bezoekers door l’OEuf des mondes, het Ei der werelden. Dat wordt een ellipsvormig plein van 90 meter op 60 meter verdeeld in 12 tuinen die de huidige en toekomstige delen van Pairi Daiza vertegenwoordigen. Tegelijk tonen ze ook de missie en de ambitie van het park. In het midden staat vandaag al de levensboom van waaruit de irrigatie naar de 12 tuinen stroomt. Voor ons aquarium zal een spiegelmeer de neoklassieke architectuur van dit witte kasteel reflecteren. Deze nieuwe ingang en het Ei der Werelden, een soort miniatuurvoorstelling van ons park, zullen een vloeiendere circulatie door Pairi Daiza mogelijk maken, waarbij elke bezoeker de vrijheid krijgt om zijn dag op zijn eigen manier in te delen.
 • Eén biotoop in is vandaag nog afwezig in Pairi Daiza, omdat hij niet goed bestand is tegen het Belgische klimaat.
  Maar in de nabije toekomst brengen brengen we het tropische klimaat van de Amazone naar hier. Pairi Daiza zal daarvoor een serre van 4ha bouwen om de tropische biotoop en onze bezoekers af te schermen van het plaatselijke klimaat. Deze nieuwe wereld, Sanctuary, zal op een dag van de doelstelling om het park een heel jaar lang open te houden, vergemakkelijken. Het is een technische uitdaging, en ook het milieu houden we daarbij in het achterhoofd. Het wordt een wereldprimeur qua omvang en ook voor de groene technologieën die we daar gaan gebruiken. Dit project moet model staan voor de toekomst en een schoolvoorbeeld zijn voor de hele wereld. Wij willen bewijzen dat het mogelijk is om een zeer ambitieus project te bouwen dat optimaal comfort biedt en tegelijk het milieu respecteert door uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare energie. We kunnen hier in de toekomst nog verder in gaan door technieken die vandaag in ontwikkeling zijn, later te integreren.
 • Om deze projecten te verwezenlijken en de bezoekers een rol te helpen spelen in het behoud van de soorten en de schoonheden van de planeet, zijn wij nog steeds op zoek naar medewerkers die deze droom tot uitvoering willen brengen.
 • Bijna de helft van de openstaande vacatures hebben we al ingevuld, maar er komen nog nieuwe mogelijkheden en we gaan ook opnieuw studenten aanwerven.
 • Kandidaten kunnen online hun interesse aangeven via www.pairidaiza.eu/jobs