Het Spookslot: de Efteling in 1978

De Efteling van 1978 is een heel ander park dan hoe we het vandaag kennen, op zowat alle mogelijke vlakken.

De majestueuze ingang van vandaag, het Huis van de Vijf Zintuigen, bestond zelfs nog niet in de gedachten van Ton van de Ven. Je kan kiezen langs waar je het park binnen gaat: via de ingang waar we nu Villa Volta terugvinden, via een ingang aan het Café-Restaurant of aan een ingang in de buurt van het latere Ruigrijk, waar nu nog niets terug te vinden is, buiten het zwembad waar later de Vliegende Hollander zal verrijzen.

Het is een echt natuur- en sprookjespark, waar alle typische attracties die we nu associëren met de Efteling, ontbreken.

De plattegrond van de Efteling in 1978, foto via kleineboodschap.com

Maar in mei 1978 kan je er niet omheen: in de buurt van het Sprookjesbos is een mysterieuze spookruïne tevoorschijn gekomen. In het bos rondom kan je, wanneer je dichterbij durft te komen, het Spookslot zien opdoemen tussen de bomen. Het slot zal later overwoekerd worden door klimop, wat het spookachtige karakter alleen maar zal versterken.

Spookslot, eind jaren ’70. Foto: Efteling

De opening van het Spookslot is om meerdere redenen een belangrijk moment in de geschiedenis van de Efteling: waar het park tot op dat moment niet meer was dan een sprookjespark met wat speeltuinen, markeerde de opening van het Spookslot de omslag naar een heus themapark met originele en groots opgezette attracties.
Het Spookslot plaveide de weg naar attracties zoals Droomvlucht, Fata Morgana en Baron 1898 waar de ervaring en de pracht en praal centraal staat.

Een weg die de Efteling voor het eerst volgde met het Spookslot en waarvan het park nooit meer afgeweken is.

Spookslot heeft door de jaren heen een enorme invloed gehad op het park, de sfeer in het park en de toekomst.
De vloek op het Spookslot was duidelijk enkel van toepassing op het Spookslot zelf, want de bezoekerscijfers van de Efteling stegen enorm door de opening, met maar liefst 300.000 extra bezoekers in 1978.

Met de opening van het Spookslot werden de eerste blauwdrukken gelegd voor de toekomst, die heel rooskleurig gebleken is. Dankzij het success van het Spookslot zijn toevoegingen zoals de Python, Pirana, De Bob, Fata Morgana en de Pagode tot stand kunnen komen – allen binnen de 10 jaar na de opening van het Spookslot.

Maar dat, zal je wel begrijpen, is een verhaal voor later.