Het nieuwe themaparkgebied van Gröna Lund

Gröna Lund dient hun eerste bouwvergunningsaanvraag in voor de aanstaande uitbreiding van hun park naar de nabijgelegen parkeerplaats. Op de locatie was van oudsher het Nöjesfältet-pretpark gehuisvest, evenals de Stockholm-tentoonstelling van 1897. Daarom is de visie voor het nieuwe gebied om het verleden met de toekomst te laten samensmelten – geïnspireerd door het optimisme en de innovatie van de late jaren 1800. Het doel is om een nieuw pretparkgebied te creëren dat wordt gekenmerkt door vreugde en optimisme over de generaties heen.

Samen met de indiening van bouwvergunningsaanvragen voor de nieuwe uitbreiding van Gröna Lund worden ook gloednieuwe afbeeldingen gepresenteerd om te laten zien hoe het gebied zal worden ontworpen. Het nieuwe themagebied is geïnspireerd op de Stockholm-tentoonstelling van 1897, die op dezelfde locatie van de uitbreiding werd gehouden, aan de waterkant van het historische eiland Djurgården.

“Het nieuwe gebied van Gröna Lund zal inspiratie putten uit de hoogtijdagen van de wereldtentoonstellingen, en vooral de Stockholm Exhibition die in 1897 op dezelfde locatie plaatsvond. De historische connectie zal de architectuur beïnvloeden, maar we willen ook de positieve geest en inventiviteit omarmen die kenmerkte het tijdperk. Onze visie is dat het gebied een oase van ervaringen, entertainment, eten en wonderlijke thema’s moet worden. We willen een plek creëren waar alle gasten vreugde en optimisme kunnen voelen, iets wat we nu meer dan ooit nodig hebben”, zegt Christer Fogelmarck, CEO van Parks and Resorts.

De eerste bouwvergunningsaanvragen voor de uitbreiding van Gröna Lund zijn inmiddels ingediend, waarbij als eerste de karakteristieke gebouwen aan de rand (de omringende delen van het nieuwe gebied) worden aangepakt. De gebouwen zullen architecturale elementen ontlenen aan historische gebouwen in en rond het gebied, gekenmerkt door kleinschalige architectuur vergelijkbaar met die in Djurgårdsstaden en de nabijgelegen Wasahamnen-haven.

Over de Stockholm-tentoonstelling van 1897
Het einde van de 19e eeuw was een tijd die werd gekenmerkt door overvloedig optimisme en nieuwsgierigheid naar de toekomst. Gedurende deze tijd werden mensen uit alle hoeken van de wereld aangetrokken door verschillende ‘Wereldtentoonstellingen’, waar de meest baanbrekende uitvindingen werden tentoongesteld. De Scandinavische landen organiseerden hun eigen tentoonstelling midden in Djurgården in Stockholm, de Stockholm Exhibition van 1897. Hier konden bezoekers spannende technologische innovaties ervaren, zoals de auto, roomafscheider, elektrische verlichting en bewegende beelden, maar ook industrieel geproduceerde innovaties. voedsel zoals hotdogs en ijs. De tentoonstelling werd tot nu toe het grootste publieke succes van Stockholm en Zweden (alleen vergelijkbaar met de Olympische Spelen van Stockholm in 1912), met meer dan 1,5 miljoen mensen die de tentoonstellingsruimte in het zuiden van Djurgården bezochten. Op dezelfde locatie, maar zo’n 130 jaar later, gaan de poorten opnieuw open voor een plek van verwondering die de bezoekers zal verbazen.

Fotocredit: GrönaLund