Herfst-tip voor gezinnen

Europa-Park ligt in het zuidwesten van Duitsland, aan de rand van het Zwarte Woud. Daarom combineren veel gezinnen hun attractieparkbezoek met uitstapjes in deze regio. Een goed idee, want er is enorm veel te zien en te doen. En laat de herfst daarvoor nu de perfecte periode zijn.

Het Zwarte Woud is Duitslands grootste bosgebied (6.000 km2). Het is relatief dichtbij; men rijdt er in ca. 6 uur naartoe. In alle seizoenen is het hier beeldschoon, maar de herfst is een ideale periode: het is dan rustiger én het bosgebied verandert in een waar kleuren-spektakel. En het gebied heeft nog veel meer te bieden.

Fotocredit: EuropaPark – Het glooiende landschap van het Zwarte Woud
Slenter door charmante plaatsjes

In het Zwarte Woud liggen 321 plaatsen, tussen wijnhellingen, bossen, rivieren, bergtoppen, dalen en kloven. We vroegen een aantal Nederlandse en Belgische bezoekers van Europa-Park naar hun lievelingsuitstapjes. Grotere plaatsen die zij vaak noemden zijn Freiburg (autovrij/kindvriendelijk) en Baden-Baden (thermen). Kleinere plaatsen zijn Gengenbach (sprookjesachtige sfeer) Titisee-Neustadt (gezellig met een meer en klauter- en tokkelbaan), Villingen-Schwenningen (oude binnenstad), Staufen (uitvalsplaats voor wandelingen) en Waldshut (vakwerkhuisjes). Ook kastelen werden vaak genoemd. Een van de meest bezochte is Burg Hohenzollern met een sprookjesachtige ligging (tussen Hechingen en Bisingen).

Geniet van prachtige natuur

Wandelfanaten halen in het Zwarte Woud hun hart op. Zij vinden ca. 23.000 kilometer aan wandelpaden, tussen bossen, weiden, wijngaarden en meren. Er zijn korte en lange routes (o.a. de Westweg, Mittelweg of Ostweg). Voor kinderen zijn er speciale wandelpaden, meestal ook geschikt voor wandelwagens. Fietsliefhebbers komen volop aan hun trekken op de vele vlakke en glooiende routes voor gewone fietsers en mountainbikers. Zin in iets anders? Ook dat kan. Maak een ritje op een rodelbaan of de langste gondelbaan van Duitsland (Schauinslandbahn), bezichtig de hoogste watervallen van Duitsland (Triberg) of loop het Boomkroonpad (Bad Wildbad).

Proef lokale lekkernijen

Vertrek niet uit het Zwarte Woud zonder te proeven van lokale lekkernijen. De bekendste is de Schwarzwälder Kirsch-taart, die bestaat uit slagroom, kersen(likeur) en lagen chocoladecake. En met de welbekende kers op de taart. In de herfst kan men voor lokale gerechten ook terecht bij veel wijnboeren in de wijnstreek Baden-Baden. Zij openen dan een paar weken hun deuren en keukens en verwennen gasten met regionale wijnspecialiteiten en hartige delicatessen zoals spek- en flammkuchen. Kinderen kunnen er spelen op de binnenplaats en ouders zitten gezellig bij elkaar.

Fotocredit: Europa-Park – Schwarzwälder Kirschtorte
Bezoek Duitslands grootste attractiepark

Tot slot: natuurlijk mag een bezoek aan Europa-Park in Rust (op 38 km van Freiburg) niet ontbreken. Dit attractiepark werd al 8 keer uitgeroepen tot beste ter wereld. Tip: plan hiervoor minimaal 2 dagen in. Er zijn meer dan 100 attracties, waaronder waanzinnige achtbanen, adembenemende shows, tientallen familie-attracties en indoor waterpark Rulantica. In de herfst staat Europa-Park in het teken van Halloween; een beetje eng, maar nog steeds familievriendelijk. Het park noemt dat ‘grie-zellig”.

Fotocredit: Europa-Park – Wist je dat alleenstaande vrouwen de rode bollenhoed bij hun traditionele klederdracht dragen?
Overnacht in bijzondere sferen

Als uitvalsbasis kan men niet alleen verblijven in een van de sfeervolle plaatsen, maar ook in Europa-Park. Daar zijn 6 bijzondere themahotels (minimaal 4 sterren). Ook is er een groot Camp Resort, in de sfeer van het Wilde Westen. Je kunt er slapen in ingerichte tipi-tenten, huifkarren en stoere blokhutten. Een eigen camper, caravan of tent? Dan ben je welkom op de camping. Kijk voor Nederlandstalige informatie op www.europapark.de/nl.