Halloween 2022: op bezinning in Bobbejaanland

Zoals ondertussen al volledig ingeburgerd is, wordt het einde van het pretparkseizoen ingeluid door de Halloween-periode. Zoals je van ons gewend bent, waren we daar ook dit jaar bij in Bobbejaanland.

Vorig jaar sloten we Halloween af in Bobbejaanland, dit jaar beginnen we het seizoen in Bobbejaanland. Dit jaar openen er maar liefst 3 nieuwe spookhuizen in Bobbejaanland, een ongezien aantal in pretparkland.

Iemand zin in pompoensoep?

De verwachtingen lagen dan ook heel hoog voor ons wanneer we naar het park trokken op zaterdagmorgen. De radio speelde vol overtuiging het nummer “This is Halloween” van de film “The Nightmare Before Christmas”, dus zoals je je kan inbeelden zat de sfeer nog voor het betreden van het park er al goed in.

Nieuwigheden

Nieuw dit jaar zijn de spookhuizen Monastery, Alice in Horrorland en CORP Pest Control. De overige spookhuizen die we aangedaan hebben, Texas Butcher en Bazaar Bizarre hadden ook elk heel wat aanpassingen ondergaan, waardoor we heel wat nieuwigheden hadden om te ontdekken!

Hooibalen en pompoenen.. hebben we ergens een verkeerde afgeslag genomen?

De spookhuizen Sonar en Yummy waren tijdens ons bezoek niet open – als we later in het park geweest zijn wanneer ook deze open zijn, dan vullen we dit gedeelte nog verder aan.

Monastery

We begonnen onze spooktocht in het nieuwste spookhuis Monastery, gelegen in het voormalige energie-paviljoen (waar ooit de windmolen te vinden was). In dit gebouw, dat vroeger plaats bood aan een energie-museum, is nu een klooster verrezen waar je op bezinning kan gaan. Wij besloten om dit spookhuis als eerste te gaan ontdekken, en namen plaats in de wachtrij.


Hierbij konden we de directeur van het park, Yves Peeters, het spookhuis zien verlaten waarbij hij ons nog toevertrouwde dat Monastery zijn favoriet is van de nieuwe spookhuizen… zullen onze torenhoge verwachtingen waar gemaakt worden? We zullen zien…

Het Paviljoen is nu iets minder energiek geworden, maar er is wel genoeg energie van een andere soort…

Zoals gewoonlijk – en voornamelijk omdat ditmaal we dit posten bij het begin van het seizoen – gaan we niet te veel in detail, je beleeft het namelijk best zelf… een gewaarschuwd man is er twee waard, maar soms blijf je best in het ongewisse.

Het verhaal achter dit spookhuis is dat je op bezinning gaat binnen een eeuwenoud klooster – eens weg van de buitenwereld. Er is een beperkt aantal plaatsen en Moeder Overste laat niet zomaar gelijk wie binnen… hopelijk mag jij dan wel binnen. Als het jou lukt, kom je echter wel terecht in een prachtig klooster waar er helaas wel wat kwaad jou opwacht.

De buitenkant van het spookhuis belooft alvast heel wat goeds!

Meer details over wat je binnen te wachten staat, ga ik hier niet loslaten, maar wat ik wel kan zeggen is dat Bobbejaanland hier ongetwijfeld het beste spookhuis van België neergezet heeft. Wij hadden de aller-eerste run van dit spookhuis en genoten er helemaal van.


Hier en daar moeten de puntjes op de I nog gezet worden, wat ongetwijfeld zal gebeuren, maar wat hier neergezet heeft is van een niveau welk ik in België nog niet gezien heb: prachtig afgewerkt, leuke scenes en vooral geen overgebruikt thema (en geen zombies, haleljula!).


Wat je te wachten staat is een spookhuis waar je ongetwijfeld in zal schrikken – zelfs als je op kop loopt – en waar je zonder twijfel achteraf bezinning nodig zal hebben.

Als je in Bobbejaanland bent, en maar 1 spookhuis kan doen, zorg er dan voor dat het Monastery is.

Oordeel: 🎃🎃🎃🎃🎃

CORP Pest Control

CORP Pest Control gooit het over een totaal andere (en roze) brug.

CORP Pest Control is de vernieuwde versie van CORP welke vorig jaar op dezelfde plek te vinden was. Een grote verandering tegenover vorig jaar is dat de ingang op een andere plek te vinden is: waar deze vorig jaar te vinden was aan de remise van de monorail (net naast de brug aan King Kong), is deze nu te vinden aan de zijkant van Santa Fe (naast Rinky Tinky), naast de Speedy Bob. De autorit is er dus niet meer bij.

Dit is eigenlijk een volledig nieuw spookhuis, want het verhaal en de binnenkant zijn compleet veranderd: eigenlijk is het park van scratch herbegonnen. De commentaren op CORP vorig jaar waren dan ook niet mals: het was te duur, te kort en vooral heel onlogisch en had te weinig scares.


Op bijna alle vlakken is het dit jaar anders: het spookhuis is nu een pak goedkoper, er is een nieuw verhaal en er zitten zelfs een aantal goede scares in. Het is echter, net zoals vorig jaar, nog steeds veel te kort. Net wanneer je denkt halverwege te zitten, is het alweer gedaan.


Het is op zich een goed spookhuis en ik zou het als een zeer goed “instap-spookhuis” beschouwen: het is vrij kort maar heeft wel een paar goede scares, en ik zou hem rond Bazaar Bizarre situeren. In vergelijking met de andere spookhuizen in het park is dit wel het minst sterke, maar de anderen zijn dan ook allen zeer goed.

Als je in tijdsnood zit, zou dit het huis zijn wat ik zou overslaan.

Oordeel: 🎃🎃🎃

Alice in Horrorland

De ingang laat er alvast geen gras over groeien. Enfin, je begrijpt wel wat ik bedoel.

Alice in Horrorland is dan weer het laatste nieuwe spookhuis voor dit jaar – waar zowel CORP Pest Control en Monastery van de hand van de Leisure Expert Group komen, is Alice in Horrorland het werk van Kabuki en Del Dracco.


Alice in Horrorland is het grootste spookhuis in Bobbejaanland en bevindt zich in Kinderland, op de “dode” ruimte in Kinderland welke al jaren niet meer gebruikt werd: een groot deel van de tweede verdieping en zelfs de derde verdieping wordt gebruikt.

De ingang is makkelijk te vinden, en al lachend zei ik toen dat dit de plek is waar de decoraties van het Efteling Wonderland naartoe gegaan zijn… al blijkt dat natuurlijk helemaal niet het geval te zijn. Waar er in de Efteling zeer veel kleur aan te pas kwam, was dat hier een pak minder het geval, vooral een pak duisterder en mysterieuzer.

Alice slaagt er in om een leuk begin te hebben en zet die trend door: je kruipt en klautert door het hele traject heen.
Als je bekend bent met Kinderland, dan kom je regelmatig bekende objecten tegen waardoor je je kan oriënteren, maar je bent hier volledig gedesoriënteerd in.

Net zoals Monastery is dit een zeer goed spookhuis, waarbij ik zelf Monastery nog iets hoger zet, maar deze zitten dicht bij mekaar. Bobbejaanland heeft dit jaar 2 nieuwe spookhuizen neergezet welke absoluut bij de top in België horen: Monastery en Alice in Horrorland.

Dit is een paddestoel waar je het beste niet van eet.

Het thema wordt goed neergezet, vervalt niet in cliches maar bevat wel alle elementen die je verwacht van een Alice in Horrorland, al ontbrak Alice wel in onze run… maar dat mag je zelf gaan ontdekken “down the rabbit hole”.

Oordeel: 🎃🎃🎃🎃🎃

Verbeteringen

Naast de nieuwigheden zijn er ook verbeteringen op te merken – we gaan hier niet teveel in detail gaan, maar lopen toch even door de bestaande spookhuizen door.

Texas Butcher

De Texas Butcher blijft een top-slager, en de warme ontvangst in de slagerij door de vrouw van slager was zoals altijd… hartelijk. Voor een goeie slager doet een mens al eens wat.

Voor goeie hespenworst maak ik al eens graag een omweg!

We bestellen alvast wat vleeswaren, maar moeten ervoor wel even naar achter in de slagerij… dat komt zeker en vast wel goed.

Wat hier opvallend was, was dat er heel wat nieuwe decoratie te zien was en de ervaring toch naar een hoger niveau gebracht werd. Het is verbazingwekkend hoeveel spookhuis Bobbejaanland op deze kleine oppervlaktes kwijt kan. Er zitten ook vrij veel en goede scares in het spookhuis.

Tijdens onze run liepen we wel even vast, want helaas was het vrij duister (mede dankzij een overijverig rookmachine) waardoor we een prooi voor de vogel werden en de weg kwijt waren. Texas Butcher blijft een top-spookhuis en een meer dan waardige vervanger van het Nightmare Motel.

Oordeel: 🎃🎃🎃🎃

Bazaar Bizarre

In het park zijn we afgesloten met wat ongetwijfeld de speeltuin van Bobbejaanland is qua spookhuizen, Bazaar Bizarre. Voor de personen onder ons met coulrofobie (de angst voor clowns) is dit de levende hel, maar dan wel voor de verkeerde redenen, voor de anderen is het een leuk bezoek bij de familie van de Clown.

Kom, kom…

We werden hartelijk welkom geheten en kregen als cadeau een brilletje welke we moesten opzetten, wat we dan ook deden. De ingang van de Bazaar is, na twee jaar, weer veranderd naar de oude locatie (welke de afgelopen twee jaar de uitgang was): je hebt dit jaar dus weer een hele andere ervaring, waardoor het ook deze keer weer serieus zoeken was naar de juiste weg…

De uitbreidingen van de afgelopen jaren in Bazaar Bizarre hebben dit een vrij groot spookhuis gemaakt, met een vrij unieke uitwerking. De felle fluo kleuren zijn top en er zijn vrij veel scares in dit spookhuis – waaronder eentje die je op geen enkele manier ziet aankomen, terwijl het vlak voor je ogen is…

Ook dit spookhuis heeft een grote aanpassing gekregen dit jaar, waarbij de eindscene (of vroeger de beginscene), volledig veranderd is. En wat dat verschil mag zijn, mag je zelf gaan ontdekken de komende weken.

Oordeel: 🎃🎃🎃🎃

Conclusie

Ik zou zeggen dat deze foto huiswaarts was, maar stiekem was deze al in de ochtend genomen richting het park in…

Moe, maar voldaan, sluiten we de dag af en bespreken we wat onze ervaringen waren in de hele dag. Daaruit blijkt luid en duidelijk dat Monastery toch wel onze nieuwe favoriet is, en stiekem niet alleen in Bobbejaanland maar ver daarbuiten.
Bobbejaanland heeft met Alice in Horrorland en Monastery echt een nieuw niveau neergezet in het park – en als dit het niveau is wat we vanaf heden kunnen verwachten, dan kan ik alleen maar positief vooruitkijken en luid “bring it on!” zeggen!