Gorillababy op komst

Na drie jaar is er weer een gorillababy op komst in Apenheul. De aankondiging volgt enkele maanden nadat de nieuwe gorillaleider Banjoko naar het Apeldoornse apenpark verhuisde. Het is voor het eerst dat hij een groep met vrouwelijke gorilla’s leidt en dus ook voor het eerst dat hij zich voortplant. Apenheul maakte het heuglijke nieuws vrijdag 19 april tijdens een welkomstfeestje voor Banjoko bekend. Daarbij waren ook Ton Heerts, de burgemeester van Apeldoorn, de kinderburgemeester en zo’n 150 schoolkinderen uit Apeldoorn aanwezig. Zij onthulden het bijzondere nieuws door een druk op de knop waarna op het scherm de aankondiging verscheen.

Apenheul is erg blij met de aanstaande baby. Na zijn aankomst in december vorig jaar, kreeg Banjoko de tijd om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving, de verzorgers en de andere gorilla’s in zijn groep. Niet lang daarna namen dierverzorgers de eerste paringen waar. De vijftienjarige gorillavrouw M’Fugaji, dochter van oud-gorillaleider Bongo, is nu zwanger. Ook voor haar is het de eerste nakomeling. Tot december leefde M’Fugaji in een groep met onder andere de inmiddels driejarige Kiango, de zoon van zilverrug Bao Bao, waardoor zij al met een baby samen heeft geleefd. Deze ervaring komt nu goed van pas.

Gorillaverzorger Lavinia Onderweegs: “Het gaat goed met M’Fugaji. Wanneer de baby precies geboren wordt, is ook voor ons een verrassing, maar we verwachten de kleine in de herfst van dit jaar. M’Fugaji is een ondeugende en ondernemende gorilla die niet snel ergens van onder de indruk is. Ze lijkt wat dat betreft veel op haar moeder Mintha in haar jongere jaren. Ook qua uiterlijk met haar rimpels en grijze haren zijn er veel overeenkomsten. We hopen dat M’Fugaji net zo’n goede moeder wordt als Mintha.”

Ton Heerts, de burgemeester van de gemeente Apeldoorn, heette Banjoko 19 april officieel welkom in Apenheul en Apeldoorn. Hij mocht het goede nieuws bekend maken tijdens deze feestelijke bijeenkomst. “Het is een eer deze bijzondere inwoner van de gemeente Apeldoorn te verwelkomen. Zo te zien heeft hij het naar zijn zin in zijn nieuwe gorillagroep in de groene en royale hoofdstad van de Veluwe. En heel mooi dat er een babygorilla op komst is!”

Twee gorillagroepen

Met de komst van Banjoko zijn in Apenheul twee gorillagroepen te zien met elk hun eigen zilverrug. Sinds maart 2018 leeft Bao Bao in Apenheul. Hij kreeg in 2021 een gezonde zoon, waarmee zijn genen, die nog niet binnen de dierentuinpopulatie voorkwamen, zijn doorgegeven. Deze zilverrug is nu op leeftijd en heeft wat gezondheidsproblemen, waardoor hij het een stapje rustiger aan mag doen. Hij leeft apart van Banjoko met zijn groep op een eigen eiland. Bezoekers kunnen beide gorillagroepen in het park zien. Een unieke beleving!

Bron/fotocredit: Apenheul