Giraf geboren

Iets meer dan 2 jaar na de geboorte van grote zus Zuri is in Pairi Daiza een kleine giraf geboren.

Een kostbare en betekenisvolle geboorte voor deze door de IUCN als “kwetsbaar” geclassificeerde diersoort. Met de recente komst van Polépolé uit de dierentuin van Emmen (Nederland), telt de groep in Pairi Daiza nu 5 individuen.

Fotocredit; Pairi Daiza

Bijna 150 cm! Dat is de grootte van de giraf die op 22 maart om 4.09 uur in het binnengebied van de giraffen van Pairi Daiza werd geboren. Het jong, waarvan het geslacht nog niet is vastgesteld, weegt ongeveer 70 kilo en eet al goed. Hij is de nakomeling van Oliver (6 jaar) en Juul (12 jaar), die voor de tweede keer samen een jong hebben.

Tatiana Sgalbiero,

hoofd van het verzorgingsteam voor grote zoogdieren: “Tijdens de geschatte geboorteperiode hebben we Juul in hetzelfde binnenverblijf gezet als haar dochter Zuri (2 jaar) en de kleine Polépolé (21 maanden). Het is inderdaad geruststellend voor een vrouwtje om omringd te zijn door haar familie wanneer ze op het punt staat te bevallen. En het is belangrijk dat de groep bij de geboorte aanwezig is, zodat de pasgeborene onmiddellijk wordt geïntegreerd. Om veiligheidsredenen was Oliver ook aanwezig, maar gescheiden van de vrouwtjes door een tussenschot waardoor hij de geboorte kon zien. Vanaf de eerste minuten verwelkomden de vrouwtjes de pasgeborene.”

Giraffen hebben een draagtijd van bijna 15 maanden. Juul begon rond 2.30 uur met de bevalling en na minder dan 2 uur, wat normaal is voor deze soort, verliep de geboorte snel. De giraf was in minder dan een uur op de been.

Alicia Quievy, dierenarts:

“Juul is een goede moeder. Vanaf de eerste minuten stelde haar gedrag ons gerust. Toen de giraf eenmaal op de been was, begeleidde ze hem om hem te laten drinken en stelde ze hem voor aan de kleine Zuri en Polépolé. We houden de groep goed in de gaten, want net als in de natuur zijn de eerste dagen van een pasgeborene altijd delicaat. Mama en baby zullen enkele weken warm blijven.”

Pairi Daiza is actief in het behoud van giraffen

Buiten de beschermde gebieden zijn de giraffen in gevaar. Sinds de jaren 1980 is hun territorium sterk verkleind door de uitbreiding van de menselijke activiteit. Giraffen worden nog steeds geslacht omdat sommige mensen geloven dat hun lichaamsdelen therapeutische eigenschappen hebben. Bovendien lijden ze onder de opwarming van de aarde, waardoor voedsel schaarser wordt. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft ze geclassificeerd als “kwetsbaar” op de schaal van bedreigde dieren.


Maar dankzij de gezamenlijke instandhoudingsinspanningen van de afgelopen tien jaar melden waarnemers een licht stijgende trend in de populatie.
Pairi Daiza is ook actief in het behoud van de soort, zowel in het Park als via haar Foundation. Het Park neemt deel aan het Europese instandhoudingsprogramma EEP (EAZA Ex situ programma) voor de soort. Het doel van een dergelijk programma is het fokken van een bedreigde soort met behoud van zijn natuurlijke kenmerken te bevorderen, met het oog op de versterking van de wilde populatie door de introductie van individuen uit dierenparken. De Europese vereniging van dierentuinen en aquaria (EAZA) is verantwoordelijk voor het beheer van de EEP’s.
Van haar kant maakt de Pairi Daiza Foundation mensen bewust van de noodzaak om snel te handelen om alle dieren in gevaar in het wild te helpen. Bijvoorbeeld door peter of meter te worden van een giraf.