Gezamenlijke studiebeurs

Actief deelnemen aan de de conservatie van soorten en voortrekker zijn voor het behoud van biodiversiteit: beide zijn essentiële missies van steeds meer dierenparken wereldwijd. Ook de Pairi Daiza Foundation draagt haar steentje bij: ze slaat de handen in mekaar met de Royal Belgian Zoological Society en lanceren hierbij een studiebeurs van 2.500 euro. Dat geld zal helpen om het onderzoek in dierenparken naar een hoger niveau te tillen. Kandidaten kunnen zich kenbaar maken tot 30 juni 2022.

De Pairi Daiza Foundation de Royal Belgian Zoological Society delen dezelfde missie. We willen beide biodiversiteit beschermen en wetenschappelijk onderzoek promoten: dat gaan we samen doen door het werk van een jonge onderzoeker te steunen. De kandidaat die we zoeken is een masterstudent, een doctorandus of een recente postdoctorale onderzoeker (maximaal 5 jaar na het behalen van zijn/haar proefschrift).

Om deze beurs in de wacht te slepen gelden drie voorwaarden:
– Het project moet een link hebben met het behoud van biodiversiteit
– Het project zal samenwerken met een of meerdere dierenparken, waaronder Pairi Daiza
– Projecten die de European Association of Zoos and Aquariums (EAZA) betrekken hebben een streepje voor

Kandidaten mogen zich aanmelden tot en met 30 juni 2022.
Op het jaarlijkse congres van de Royal Belgian Zoological Society, op 22 september 2022, zal de laureaat aangekondigd worden. Hij of zij ontvangt een bedrag van 2.500 euro.
Het onderzoek dat deze beurs zal ondersteunen, zal ook publiek gecommuniceerd worden. Zo’n mededeling ligt helemaal in de lijn van een andere gemeenschappelijke missie van de Pairi Daiza Foundation en de Royal Belgian Zoological Society: ruchtbaarheid geven aan wetenschappelijke vooruitgang die kan helpen om dier- en plantensoorten te beschermen.

Een inspanning voor de biodiversiteit
De Royal Belgian Zoological Society kende zijn oorsprong al in 1863. Ze promoot zoologisch onderzoek en de publicatie ervan, en brengt wetenschappers samen die op verschillende niveaus werken. Zo weten specialisten die zich concentreren op moleculaire biologie wat mensen die evolutie bestuderen ontdekken, en omgekeerd. Elk jaar organiseert de BZS ook meerdere activiteiten voor jonge onderzoekers.
De Pairi Daiza Foundation werd opgericht in 2015 ontstond uit de drang om de aandacht te vestigen op biodiversiteit die ons omringt. We willen een sterkere band met de natuur scheppen en permanent bezig zijn met het behoud ervan. Dit zijn de 5 domeinen waarop de Foundation dringend wil handelen

– Habitats beschermen met als doel populatie van bedreigde diersoorten te behouden of op een natuurlijke manier soorten terug te brengen
– Soorten herintroduceren, zowel dieren als planten, in hun voormalige biotoop
– Wetenschappelijk onderzoek steunen
– Wereldwijd cultureel patrimonium beschermen en promoten
– Een opvangcentrum voor verwaarloosde of in beslag genomen reptielen en amfibieën

Eric Domb, voorzitter en oprichter van Pairi Daiza: “Wetenschappelijk onderzoek steunen maakt integraal deel uit van de missie van Pairi Daiza. Wij zijn ervan overtuigd dat de aanwezigheid van dieren in dierenparken synoniem moet staan voor wetenschappelijke vooruitgang ten voordele van bedreigde diersoorten. De stappen die we “ex situ” zetten zijn kunnen in de toekomst ook helpen voor de diersoorten “in situ” .”

De Pairi Daiza Foundation steunt nu al wetenschappelijk onderzoek dat verschillende diersoorten kan helpen. Zoals het vinden van een oplossing tegen olifantenherpes, de voortplanting bij reuzenpanda’s beter begrijpen, of de impact van klimaatopwarming op ijsberen in kaart brengen.

De onderzoeksbeurs die vandaag is voorgesteld met de Royal Belgian Zoological Society is alweer een extra stap om bij te dragen aan conservatie en bescherming van dier- en plantensoorten.