Geboorte van drie poema’s

Een primeur voor Pairi Daiza: de teams kondigen met trots de geboorte aan van drie poema’s.

De welpen van moeder Cheyenne zijn op natuurlijke wijze verwekt en maken het goed.

Fotocredit; Pairi Daiza

In de ochtend van 6 juni ontdekten de verzorgers dat Cheyenne het leven had geschonken aan drie jongen, op een beschutte plek. De welpen, waarvan het geboortegewicht werd geschat op ongeveer 600 gram elk, zijn twee mannetjes en één vrouwtje.

De poema (Puma concolor), is een carnivoor van het rotsgebergte van Noord- en Zuid-Amerika. De 3 jaar oude Cheyenne is in mei 2020 naar Pairi Daiza gekomen vanuit een dierenpark in Cornwall (UK). Het 3 jaar oude mannetje Cherokee is in juli 2020 aangekomen vanuit Tierpark Ströhen (Duitsland).

Net zoals in het wild, waar het vrouwtje haar jongen eerst afzonderlijk opvoedt en ze dan geleidelijk in de groep integreert, bleven de welpjes op een beschutte plaats onder het natuurlijke gezag van hun moeder. Dit gebeurde onder streng toezicht van de verzorgers en dierenartsen.

Videocredit; Pairi Daiza

Iets meer dan 3 maanden na hun geboorte zijn de twee mannetjes en het vrouwtje, alsook de moeder nu klaar om geleidelijk aan de buitenwereld te ontdekken. Sinds enkele dagen maken de welpjes, zij aan zij met hun moeder, kennis met de geluiden en geuren van het park en kunnen zij ook kennis maken met hun vader Cherokee, op een beschermde manier. Voor hun veiligheid zal het direct contact met hun vader later plaatsvinden.

Rond het water in het verblijf werden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De verzorgers hebben de namen voor de welpen gekozen: Apache en Hopi voor de mannetjes en Dakota voor het vrouwtje. Alicia Quievy, dierenarts van Pairi Daiza: “De welpen eten goed en hebben een goede motoriek. Ze hebben alle nodige zorg gekregen. Wij hebben ze gevaccineerd en met het hele team houden wij ze goed in de gaten, maar wij grijpen zo weinig mogelijk in om het vrouwtje haar werk te laten doen. De jongen nestelen zich. Ze worden geboren met hun oren naar achteren gespitst en gesloten ogen waardoor de bescherming door hun moeder noodzakelijk

is. Ze zullen zich geleidelijk ontwikkelen, maar ze zullen nog ongeveer 2 jaar Cheyenne nodig hebben.”

Fotocredit; Pairi Daiza

De bezoekers van Pairi Daiza kunnen Hopi, Dakota en Apache binnen enkele weken bewonderen in hun territorium dat zich bevindt in “The Last Frontier”, de wereld van Pairi Daiza die zich door Brits Columbia heeft geïnspireerd.