Future For Nature Awards 2022

Vrijdag 13 mei 2022 ontvangen drie jonge, veelbelovende internationale natuurbeschermers die het verschil maken voor de toekomst van de natuur de Future For Nature Awards.

Frans Timmermans is eregast op deze vijftiende editie van de prijsuitreiking. In zijn functie als de vicevoorzitter van de Europese Commissie zet hij zich in voor de Europese natuur door leiding te geven aan de Green Deal: de omvorming van Europa naar een klimaatneutraal, schoon en biodivers continent. Als eregast van het Future For Nature Award Event treedt Frans Timmermans in de voetsporen van Sir David Attenborough, Jane Goodall en Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Talentvolle natuurbeschermers uit India, Engeland en Brazilië

Uit meer dan tweehonderdvijftig aanmeldingen vanuit de hele wereld heeft een internationale vakjury drie toegewijde, jonge natuurbeschermers gekozen als winnaars van de Future For Nature Award 2022. De Indiase Tiasa Adhya (35 jaar) brengt mensen samen voor de bescherming van de viskat en het moerasland waar deze unieke soort woont. Haar organisatie is het langst lopende onderzoeks- en natuurbeschermingsproject voor deze soort. De Braziliaan Gabriel Massocato (34 jaar) werkt hard om het reuzengordeldier voor uitsterving te beschermen. Hij traint nieuwe biologen en blust branden, zodat deze soort en het leefgebied blijven bestaan. De Britse Rebecca Cliffe (31 jaar) zet zich al jaren in voor bescherming van de luiaards in Costa Rica. Het is geen makkelijk werk want deze boombewoners zijn lastig te vinden in het bos door hun camouflage en trage bewegingen. Tijdens het Future For Nature Award Event in Koninklijke Burgers’ Zoo ontvangen deze drie winnaars hun natuurbeschermingsprijs én 50.000 per winnaar. 

(Inter)nationale steun voor het natuurbeschermingswerk

Op 13 mei 2022 zijn Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Razan Al Mubarak, president van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) eregasten en zullen zij het podium betreden tijdens het Future For Nature Award Event. De internationaal erkende natuurbeschermingsprijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, Jane Goodall, Frans de Waal, Redmond O’Hanlon, Doutzen Kroes en Frans Lanting. Tijdens de tiende editie was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast.

Een jubileumjaar voor Future For Nature

De Future For Nature Awards worden in 2022 voor de vijftiende opeenvolgende keer uitgereikt in Burgers’ Zoo. Om deze mijlpaal te vieren zijn alle oud-winnaars uitgenodigd om naar Nederland te komen voor een week vol workshops, lezingen en netwerkmogelijkheden, waarmee ze zichzelf en hun natuurbeschermingsprojecten verder kunnen ontwikkelen. Tot slot sluiten ze aan bij de uitreiking op 13 mei, waar de nieuwe winnaars hun prijzen in ontvangst zullen nemen. Het Future For Nature Award Event in Burgers’ Zoo is bij te wonen op uitnodiging, maar ook digitaal te volgen via de livestream op YouTube en Facebook. 

Nederlandse winnaars van de Future For Nature Award

Met deze 3 nieuwe winnaars telt de Future For Nature Familie 45 winnaars werkend in alle uithoeken van de wereld. Onder hen enkele Nederlanders, van wie een aantal in mei ook speciaal naar Nederland komt voor het Award event: 

• Michiel Hötte (2008), voor zijn werk voor de bescherming van de ernstig bedreigde Amoerpanter en de Siberische tijger. 

• Maggie Muurmans (2009), voor haar inzet voor de zeeschildpadden in Zuid-Amerika en Azië. Inmiddels zet zij zich even gepassioneerd in voor de oceanen vanuit Australië. 

• Els van Lavieren (2010), voor de bescherming van berberapen in Marokko. Inmiddels heeft Els een nieuwe missie: het bestrijden van illegale handel in wilde dieren én de bescherming van de zeeën in Suriname.

• Wietse van der Werf (2016), o.a. voor zijn unieke aanpak van illegale visserij op de Middellandse zee. Wietses huidige project is de Sea Ranger Service, waarmee hij samen met (deels kansarme) jongeren de Noordzee beschermt.

• Tjalle Boorsma (2020), voor zijn toewijding aan het beschermen van de laatste individuen van de blauwkeelara en hun habitat in Bolivia.