Flamingo’s leggen uitzonderlijk veel eieren

De Chileense flamingo’s in DierenPark Amersfoort hebben negen eieren gelegd. Sinds lange tijd broedt een grote hoeveelheid koppels tegelijkertijd. “We vermoeden dat het natte zomerweer van de afgelopen weken een rol heeft gespeeld”, vertelt dierverzorger Maurits Welkenhuysen. De kolonie is er vroeg bij in vergelijking met vorige jaren. “Dit vergroot de kans dat er komende weken nog meer koppels zullen volgen”, legt de dierverzorger uit. “Dat is best bijzonder.”

De vochtigheid van de bodem en de temperatuur bieden de perfecte omstandigheid om te broeden. Daarnaast hebben de dierverzorgers een kalk-ei in één van de nesten van de flamingo’s gelegd om de vogels extra te stimuleren zelf eieren te leggen. “Waarschijnlijk zijn er dus meerdere factoren van invloed geweest”, zegt Maurits. De dierverzorgers zijn dan ook erg blij met dit mooie resultaat. Nu is het wachten op de kleine flamingo’s. Maurits: “De kuikens zijn extra welkom, aangezien de flamingo’s bijna bedreigd zijn in de natuur. Daarnaast is onze kolonie behoorlijk op leeftijd. Met deze eieren is er weer kans op een nieuwe generatie.”

De kolonie bestaat momenteel uit 96 flamingo’s. De roze vogels broeden in koppels en leggen één ei per keer. Zodra het eerste koppel een ei legt, is de kans groot dat andere stellen volgen. Na een maand broeden komt een ei uit. “Dit zou betekenen dat het eerste jong van dit jaar over twee tot drie weken uit het ei zou kunnen kruipen”, zegt Maurits hoopvol. In 2012 en 2018 zijn er voor het laatst flamingokuikens geboren. Bezoekers kunnen de flamingo’s bewonderen in DierenPark Amersfoort.