Emotieonderzoek naar chimpansees gestart

In DierenPark Amersfoort is onlangs een grootschalig emotieonderzoek gestart bij de chimpanseegroep. “Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt onderzoeker en hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret. “Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen dat ik in samenwerking met Universiteit Leiden uitvoer.”

De chimpansees in DierenPark Amersfoort kunnen vrijwillig deelnemen aan het onderzoek. Via een scherm krijgen de mensapen de mogelijkheid om foto’s en korte video’s te bekijken waarop agressieve, spelende en vlooiende soortgenoten te zien zijn. Aan de hand van eye tracking kan Mariska’s team traceren en analyseren waar de aandacht naartoe gaat. “Het biedt een blik op de emotionele reacties en voorkeuren van deze bijzondere dieren”, legt Mariska uit. “Het lijkt erop dat chimpansees en mensen veel gelijkenissen hebben op emotioneel vlak. Zo lijken zowel mens als chimpansee geneigd te zijn om de aandacht vooral te leggen op het dominante type.”

Het emotieonderzoek is een verlengstuk van het werk dat Mariska al jaren verricht. Het vijfjarige project is recentelijk van start gegaan in DierenPark Amersfoort. Voorheen deed het team onderzoek naar chimpansees en andere mensapen in andere Nederlandse dierentuinen. Mariska: “De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan het beter begrijpen van onze voorouders en het verhogen van het dierwelzijn in dierenparken. Daarnaast krijgen wij steeds meer inzicht in onze eigen emoties.”