Een feestelijke seizoensopening.

Pairi Daiza, dat dit jaar dertig jaar bestaat, opent de deuren op zaterdag 10 februari. Het programma voor het begin van dit seizoen begint met toeters en bellen.

Venetiaanse kleuren om de natuur wakker te schudden, de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de 7.500 dieren, waaronder Willy, het kleine neushoorntje, en de Pura Raza Española, recentelijk aangekomen Spaanse volbloeden.

Sinds zijn oprichting heeft Pairi Daiza zich gevestigd als een ruimte voor artistieke expressie en een etalage voor lokale of internationale talenten. Dit zal opnieuw het geval zijn met de animaties en scenografie die gepland zijn vanaf 10 februari. Het merendeel van de activiteiten zal plaatsvinden in Cambron-L’Abbaye en in de Grand Dome (koepelgebouw).

Personages uit de Commedia dell’Arte, reusachtige Venetiaanse maskers, kleurrijke wimpels en maskers van cortenstaal zullen gedurende 4 weken de paden en tuinen versieren.

De animaties zullen het park opvrolijken tijdens de Belgische schoolvakanties, namelijk van zaterdag 10 februari tot zaterdag 17 februari en van zaterdag 24 februari tot zaterdag 9 maart.

Maskers worden uitgedeeld aan kinderen bij de ingang van het park. Ze krijgen de kans om zich te laten schminken in de Oasis.

In het amfitheater, in de schaduw van de Abdijtoren, zal het gezelschap Pyronix drie shows per dag geven met jongleer- en vuurtrucs gedurende de 3 weken van de schoolvakanties.

Elke middag gedurende deze 3 vakantieweken zal het gezelschap Team Dance Forever de Gallery of the Worlds animeren met dansparades die de Belle Époque oproepen. Gemaskerde steltenlopers zullen ook voor het Aquarium rondlopen.

Elke dag van de schoolvakanties vanaf 12:30 uur zal de in de Dome een Venetiaanse sfeer  hangen: op een indrukwekkend scherm van dertig meter lang en acht meter hoog zullen beeldanimaties hun eer betuigen aan het Dogenpaleis. Deze creaties zijn van de hand van “Drop The Spoon” en “Grand Les Yeux”, vaste partners van Pairi Daiza voor de videoscenografie . De ruimte zal ook prachtige kostuums bevatten die zijn gemaakt voor het Carnaval van Venetië. De gemaskerde parades van het gezelschap “Regards Vénitiens” zullen de koepel verder opvrolijken en wederom wordt in het thema speciale . Elk uur tussen 13:00 en 17:00 uur zal een mini gemaskerd bal van 30 minuten kinderen meenemen in feestelijke choreografieën, bedacht door Arte Corpo et K Danse. Plezier en blije gezichten gegarandeerd!

Bezoekers die verkleed komen, kunnen deelnemen aan de fotowedstrijd van de Grand Dome om tickets, membership cards of Animal Adventures (privémomenten met dieren) te winnen.

Het carnaval 2024 in Pairi Daiza biedt:

4 weken aan scenografie

3 weken aan animaties

Verrijkingen voor de dieren in carnaval-stijl.

De mogelijkheid om verkleed te komen en kans te maken op toegangskaarten, membership cards en “animal adventures”. Het volledige programma en de openingstijden voor deze 4 weken zijn te vinden op www.pairidaiza.eu en op de Pairi Daiza-app.

Zuivere Spaanse raspaarden

Voor zijn dertigste verjaardag plant Pairi Daiza minstens dertig nieuwigheden die gedurende het seizoen zullen worden gepresenteerd.

De eerste betreft de herinrichting van verschillende groene zones rond de Toren de Cambron. De impressionistische tuin , een deel van de rozentuin en de tuinen langs het amfitheater maken nu plaats voor het territorium van nieuwe bewoners: prachtige Pura Raza Española (Puurraspaarden). Deze elegante paarden met een isabelkleurige vacht en een imposante nek zijn een van de oudste paardenrassen in Europa.

Het dierenwelzijn verbeteren is een prioriteit in Pairi Daiza’s missie, en dit zowel voor gedomesticeerde als wilde dieren. Het terrein is ingericht volgens de principes van het Paddock Paradise – principe, ontwikkeld door het paardenexpert Jaime Jackson. Deze inrichting, met gevarieerde bodems, verschillende topografische zones voor beweging, rust of maaltijden, stelt de paarden in staat om in harmonie te leven met hun natuurlijke gedrag.

De Pura Raza Española zullen hun Paddock Paradise afwisselend delen met Amerikaanse minipaarden of Amerikaanse miniatuur ezels.

Pairi Daiza heeft onlangs verschillende dieren opgevangen. Twee prachtige graafkakatoe’s zijn aan het park toevertrouwd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat in België wereldwijde handel in wilde planten- en diersoorten controleert op basis van het CITES-verdrag. Na een quarantaineperiode zal Pairi Daiza een plekje voor hen vinden in zijn tuinen en de nodige liefde en zorg bieden voor een zo gelukkig mogelijk voortbestaan in afwachting van een definitieve beslissing van de autoriteiten.

De dierenbescherming (SPA) van Charleroi heeft ons dwergkonijnen, een cavia en legkippen toevertrouwd die allemaal zullen worden verwelkomd in de miniboerderij, samen met enkele damherten afkomstig van het Brusselse opvangcentrum Veeweyde.

Vanaf 10 februari kunnen bezoekers ook de andere 7.500 dieren terugvinden, waaronder de vijf reuzenpanda’s, de negentien olifanten, de vogels die vrij rondvliegen, en verschillende dieren die het park hebben vervoegd tijdens de sluiting, zoals een kleine smaragdgroene paradijsvogel en corsacvossen.

Willy, het kleine neushoorntje geboren op 3 december in Pairi Daiza, is tijdens de sluiting bijna 100 kilo gegroeid. Hij dartelt nu met zijn groep rond in zijn verblijf in The Land of Origins, de wereld gewijd aan de schoonheden van Afrika.

De dieren zullen ook feestvieren gedurende de hele carnavalsperiode. Ze krijgen een speciaal entertainmentprogramma. Om hun nieuwsgierigheid te stimuleren en hun motoriek te ontwikkelen, zullen de verzorgers verrijkingen voor hen maken in het thema van het carnaval.

De ‘Jardin des Coeurs’

Gelegen in het historische gedeelte van Cambron l’Abbaye, tussen het kerkhof van de monniken en de monumentale trap, is de ‘Jardin des Coeurs’ (Hartentuin) een plek voor herinnering en bezinning. Een plaats om de herinnering aan overleden dierbaren te koesteren. Een kind dat te vroeg is gegaan, een ouder, een huisdier, een beschermd dier van het park, … In deze tuin nemen deze herinneringen de vorm aan van harten van agaat, een kwartssteen waar aan wordt toegeschreven dat het rustgevende, kalmerende en serene eigenschappen heeft.

In 2024 zal de Pairi Daiza Foundation bezoekers de mogelijkheid bieden om een agaten hart aan te schaffen ter herinnering aan een overleden dierbare en het in de muur van de tuin te laten verzegelen. Elk van deze harten zal de naam dragen van een overleden persoon en zal het symbool zijn van een liefde zo sterk dat de dood en de afwezigheid deze niet hebben kunnen en niet zullen kunnen aantasten.

De aankoop van dit hart zal ook een manier zijn om de Pairi Daiza Foundation te helpen bij het ondersteunen van haar vele projecten ten gunste van dieren over de hele wereld.

Pairi Daiza herbergt ook buitengewone mineralen die verspreid liggen over de verschillende werelden van de Tuin… Van Braziliaanse amethist tot Chinese jade, van inheems koper uit Michigan tot Braziliaanse agaat uit Minas Gerais en amethistgeodes, de collectie in het Betoverde Rijk der Dieren is even gevarieerd als uniek in België. En ze is begin dit jaar nog verder verrijkt. In de Gallery of the Worlds zijn verschillende stenen van indrukwekkende grootte en kleur toegevoegd aan de 5 banken met agaten, rozenkwarts en zwarte toermalijn.

Succes van de membershipcard

Sinds een jaar biedt Pairi Daiza een nieuw abonnementsformule aan. Nu geldig gedurende 365 dagen vanaf het eerste bezoek, stelt de membershipcard je in staat om op je gemak door de paden van deze 75 hectare grote tuin te wandelen.

Voor 89 euro voor een kind en 99 euro voor een volwassene biedt de membership card de mogelijkheid om te genieten van alle evenementen die gedurende het jaar worden aangeboden: Carnaval, het Bloemenfeest, Pasen, les Estivales, Halloween en Kerstmis.

De membership card opent ook de deur naar vele voordelen, zoals kortingen in de winkels, gereduceerde tarieven voor de stoomtrein of 10% korting op de verblijven in het Pairi Daiza Resort.

Sinds de introductie van de nieuwe abonnementsformule is het aantal leden (abonnees) meer dan verdubbeld.