Dubbel geluk

Hartverwarmend nieuws: bij de goudkopleeuwapen in ZOO Planckendael is een tweeling geboren.

“Beide dieren doen het bijzonder goed. Ze openen hun oogjes al en vertederen verzorgers en bezoekers”, laat de Mechelse dierentuin trots weten.

“Het is geweldig om de pasgeboren tweeling bezig te zien! Eéntje heeft een geel kopje en de andere oranje manen, dus we kunnen hen goed uit elkaar houden. Ze drinken allebei goed bij moeder Matty en ook huisgenoot Greta helpt bij de zorg voor de tweeling. Samen met vader Pablo vormen ze een fijne groep. Zo is er heel wat leven in de brouwerij in hun doorloopverblijf”, vertelt verzorger Daan.

Of de twee jongens of meisjes zijn, weet de dierentuin nog niet. “Wij kunnen pas zien welk geslacht elk dier heeft, wanneer ze loskomen van de moeder. Dat duurt nog wel even, want voorlopig blijven ze liefst nog zo dicht mogelijk bij haar als ze kunnen. Maar we weten wel al dat hun naam zal beginnen met de letter X, want dat is zo voor elke nieuweling in 2022 in onze dierentuin.”

Videocredit; Planckendael
Fiere stamboekhouders

De geboorte van de tweeling op 17 juli 2022 is bijzonder goed nieuws voor het internationaal kweekprogramma dat gecoördineerd wordt door ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Sinds 1978 zijn zij stamboekhouder van deze bedreigde diersoort die enkel voorkomt in het Atlantisch kustregenwoud in het Braziliaanse Bahia.

Fotocredit; Planckendael

Al twintig jaar zetten wetenschappers van ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen zich met het conservatieproject BioBrasil ter plaatse in om een ideaal compromis te vinden voor de klauwapensoort tussen biodiversiteitsbehoud en economische rentabiliteit. Zo leggen ze op de wetenschapswebsite ZOO Science onder andere uit hoe chocolade de goudkopleeuwaapjes kan redden.