Drie pasgeboren stokstaartjes

In Beekse Bergen zijn drie stokstaartjes geboren. Het drietal liet zich vorige week voor het eerst buiten zien, een aangename verrassing voor bezoekers én verzorgers.

Stokstaartjes worden na een dracht van ongeveer tweeënhalve maand blind, doof en kaal geboren. Ze verstoppen zich daarom de eerste weken in hun hol. Ook verzorgers weten daardoor niet precies wat er gebeurt. Rond de derde week komen stokstaartjes af en toe naar buiten. Het drietal is nu dus naar alle waarschijnlijkheid ongeveer een maand oud.

Drie meter onder de grond

Stokstaartjes, die oorspronkelijk uit Zimbabwe, Botswana en Mozambique komen, leven onder de grond in lange gangenstelsels. Deze liggen soms wel drie meter onder de grond. De stelsels hebben zeventig tot negentig ingangen en bestaan uit verschillende kamers. Zo is er een ‘slaapkamer’ en zijn er ‘wc-ruimtes’.

Dit ondergrondse bouwwerk beschermt de kleine roofdieren tegen hun vijanden, zoals roofvogels, maar ook tegen extreme temperatuurverschillen in hun leefgebied. Zo blijft het hier altijd rond de 23 graden Celsius, terwijl het buiten tussen de -4 en 40 graden Celsius kan zijn.

Video/Fotocredit: De Beekse Bergen
Manon HeesakkersBrenda de Jongste