Drie Nederlandse dierenparken ruilen giraffen

Donderdag 13 juni 2024 is een zevenjarige Rothschildgiraffenhengst van GaiaZOO in Kerkrade naar Burgers’ Zoo in Arnhem verhuisd. Op korte termijn zal een zevenjarige giraffenhengst op zijn beurt van Wildlands in Emmen naar Kerkrade verhuizen. De drie Nederlandse dierenparken zijn alle lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) en werken intensief samen in het kader van het Europese populatiemanagementprogramma voor deze giraffensoort.

Bedreigde giraffensoort

De Rothschildgiraffe komt in de natuur alleen in Kenia en Oeganda voor. Naar schatting leven er ongeveer 1.100 Rothschildgiraffen in het wild, terwijl er in Europese dierenparken zo’n 350 dieren leven. Het Europese populatiemanagementprogramma voor de Rothschildgiraffe biedt dierenparken de kans om dankzij gecoördineerde internationale samenwerking deze belangrijke reservepopulatie veilig te beheren.

Zo groot mogelijke genetische variatie

Opel Zoo (Duitsland) coördineert het Europese populatiemanagementprogramma voor de Rothschildgiraffen. De coördinator van dit programma beschikt over gegevens van alle Rothschildgiraffen in dierenparken die zijn aangesloten bij de Europese Dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Op basis van deze data verstrekt de coördinator adviezen voor de beste combinaties om de genetische variatie zo groot mogelijk te houden binnen de Europese dierentuinpopulatie.

Jarenlange samenwerking binnen de NVD

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is de overkoepelende organisatie voor de dertien grootste Nederlandse dierentuinen en is opgericht in 1966. Alle NVD-leden zijn tevens lid van de Europese Dierentuinvereniging EAZA. Via de NVD werken de dertien leden samen op het gebied van beleid, uitwisseling van informatie, educatie, onderzoek, natuurbehoud, kwaliteitsbewaking en belangenbehartiging