Dolle vreugde in Pairi Daiza

Een van de meest geliefde soorten onder de bezoekers is terug te bewonderen in PairiDaiza.

Op 6 juli kwam een mannelijke koala aan in het park. Met de aankomst van dit
buideldier neemt Pairi Daiza voor het eerst deel aan het Europese conservatieprogramma (European Endangered species Programme of EEP) specifiek voor deze soort.
Ondanks zijn quarantaine in La Maison des Koalas, hebben enkele bezoekers hem al door de ramen kunnen bekijken. Na zijn quarantaine zal Dameeli voor alle bezoekers te bewonderen zijn, een regel die geldt voor alle dieren afkomstig van buiten de Europese Unie.

Fotocredit; Pairi Daiza

Dameeli werd op 26 juni 2020 geboren in Edinburgh – zijn naam betekent tederheid” in de taal van Australische Aboriginals. Onder begeleiding van zijn voormalige verzorger en van Rémi, zijn nieuwe verzorger in Pairi Daiza, landde Dameeli in Brussels Airport op 6 juli. Hij kreeg door Brussels Airlines de toelating om te reizen als passagier in de cabine.

Door de komst van Dameeli maakt Pairi Daiza ook deel uit van het Europees programma voor bedreigde diersoorten (EEP), specifiek voor deze soort. Nu het dier seksuele maturiteit heeft bereikt wordt hij gescheiden van zijn moeder en zijn zus, waarmee hij tot nu toe samenleefde.
Ook in de natuur verlaten koala’s rond deze leeftijd hun moeder, en gaan ze op zoek naar een eigen territorium voor een grotendeels solitair leven De Europese coördinator van het koala-EEP heeft Dameeli aan Pairi Daiza toevertrouwd, op
basis van het koalaverblijf in de Southern Cape en de faciliteiten eromheen.
Tim Bouts, zoölogisch directeur van Pairi Daiza: “De aankomst van Dameeli is een belangrijk moment voor onze teams, en verwacht door onze bezoekers. We zijn blij en trots dat Pairi Daiza nu deelneemt aan het Europese conservatieprogramma voor koala’s. De rol die dierenparken spelen om deze soort beter te beschermen, en het belang van een goede samenwerking tussen verschillende parken onder toezicht van de coördinatoren, valt moeilijk te overschatten.”

Een week na zijn aankomst voedt Dameeli zich goed en leert hij langzaamaan zijn nieuwe omgeving kennen, die heringericht werden voor zijn komst.

Fotocredit; Pairi Daiza
Kwetsbare diersoort

De koala, een emblematisch dier voor het Australische continent, wordt gemiddeld zo’n 85 cm groot en kan tot zo’n 14 kg wegen. Het dier woont in de eucalyptusbossen waar hij de plant smakelijk verorbert, grotendeels tijdens de nacht. Ooit was het dier alomtegenwoordig, maar hun aantallen in het wild dalen zienderogen. De jongste schattingen van de Internationale Unie voor de Conservatie van de Natuur (IUCN) zijn gebaseerd op observaties uit 2014, en spreken nog over 100.000 à 500.000 koala’s in hun natuurlijke habitat. Dat cijfer houdt geen rekening met de verwoestende bosbranden in 2019 en 2020 die naar schatting één derde van de resterende dieren doodde.

Lorna Hughes, animal team leader in Edinburgh Zoo:

“We zijn zo blij om te zien hoe Dameeli, geboren in Edinburgh Zoo in 2020, zich vestigt in zijn nieuwe thuis in Pairi Daiza. Het was een plezier om hem te zien groeien en nu hij oud genoeg is, zijn rol te vervullen in een belangrijk conservatieprogramma voor de soort. Als conservatieoord en de enige plek in Schotland waar koala’s wonen, was onze reis naar Pairi Daiza heel bijzonder om kennis te verspreiden. Het is voor ons een groot plezier om de dierenverzorgers kennis te laten maken met Dameeli, en we zijn nu al zeker dat de bezoekers gek zullen zijn van hem.”

Een koala in business class

Dameeli landde woensdagavond in Brussels Airport. Hij reisde van Edinburgh naar Brugelette met een lijnvlucht van Brussels Airlines, in de cabine van het toestel. Daar kon hij permanent in de gaten gehouden worden door de verzorgers die meereisden… en ook de andere reizigers!

Matthieu Lannoy, Live animals transportation expert bij Brussels Airlines:

“Het is uitzonderlijk dat een koala een vlucht kan meemaken als ‘gewone passagier’. Normaal reizen exotische dieren als cargo in het laadruim van het vliegtuig. Meer dan twintig collega’s van Brussels Airlines waren betrokken bij de organisatie van dit unieke transport. We zijn trots dat we een steentje hebben kunnen bijdragen aan dit mooie verhaal en de komst van Dameeli naar Pairi Daiza.”