Communicatie

Het woord communicatie is steeds zeer belangrijk geweest bij de aanbieders van dag attracties want door communicatie te voeren, trek je meer of minder bezoekers naar je park.

Vroeger liep de communicatie enkel via de kranten of de nationale tv zenders door middel van een advertentie, artikel in een krant of een reclame boodschap op de televisie.

Nadien is men meer op de digitale vorm beginnen reclame te maken zoals eigen website en social media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram.
Op de eigen website zetten ze meestal alle informatie die ze kunnen geven zoals toegangsprijzen en tot welke datum het park open is.
Facebook, Instagram en twitter worden meer gebruikt als advertentieruimte en het aankondigen van bvb acties en nieuwigheden voor het volgende seizoen.

De laatste jaren zijn er in het medialandschap ook regionale tv zenders bijgekomen die natuurlijk ook alle informatie willen brengen van het park in hun nabije omgeving enen dan niet te vergeten alle vrije radio’s die tegenwoordig meer verdwijnen dan dat ze erbij komen door alle verplichtingen die ze worden opgedragen.

Door de komst van het internet kwamen er ook heel veel sites online die door fans beheerd werden om te laten zien van welk park ze hielden.
Nadien kwamen er ook fansites / perssites die zich meer gingen toeleggen om het nieuws van de parken te ondersteunen en te brengen.
De meeste van deze sites zetten dan ook zeer veel trip reports online en worden ook steeds nauw gevolgd door de bezoekers maar ook door de parken.
Deze sites kunnen een park maken maar ook een park kraken en dat weten de meeste parken zeer goed.
Het zijn de fans waar een park van leeft want zij zijn degene die de abonnementen van het park beheren.

Tegenwoordig is er een groot aanbod aan websites die het nieuws brengen van parken in binnen en buitenland en dat zien de parken ook en daarom beginnen parken een beetje een onderscheid te maken van wie het belangrijkste is bij een event.
Men gaat dus kijken wie bvb wordt uitgenodigd bij een grote officiële opening en wie er wordt uitgenodigd bij een voorstelling van een nieuwigheid.
Dit is een fenomeen dat de laatste jaren wel zichtbaarder is geworden en ook worden soms websites niet meer uitgenodigd om persoonlijke redenen zoals bvb websites die het niet nauw nemen met de regels van het park of alles negatief brengen of waar men denkt dat deze bronnen heeft die ze liever niet hebben of denken ze te hebben.

Het media landschap verandert zeer snel en dat merken wij hier ook zeker en vast.
We zien elk jaar meer en meer sites bijkomen maar ook verdwijnen en je moet tegenwoordig zo gevarieerd werken en zoveel mogelijk nieuws brengen maar dan wel met respect naar alle parken.
Wij proberen meestal als we info krijgen eerst een toelating aan het park te vragen om dit te mogen posten, want zo blijft alles eerlijk verlopen en houden we de banden met de meeste parken zeer sterk.
Daarom dat we misschien sommige artikels niet publiceren die een ander wel online brengt omdat wij leven van het nieuws dat de parken ons zelf toesturen of waar we eerst zelf van hen toestemming voor hebben gekregen.