Chinees President Xi Jinping laat brief persoonlijk overhandigen

Eric Domb, oprichter en voorzitter van Pairi Daiza ontving uit de handen van de Chinese ambassadeur in België Cao Zhongming de originele brief die Chinees president Xi Jinping hem schreef. Deze overhandiging en briefwisseling is belangrijk aangezien Pairi Daiza sinds 2014 deelneemt aan het kweekprogramma voor reuzepanda’s opgestart door de Chinese overheid.

Acht dagen na de verjaardag van de reuzepandatweeling Bao Di en Bao Mei, op 8 augustus, had Pairi Daiza vandaag de eer om de Chinese ambassadeur in België Cao Zhongming te ontvangen met in zijn handen de originele brief die Chinees President Xi Jinping had geschreven naar de oprichter en voorzitter van Pairi Daiza, Éric Domb. De symbolische overhandiging van de brief is een morele opsteker voor de relaties tussen China en het park. De samenwerking die het voortbestaan van één van de bekendste zoogdieren ter wereld helpt garanderen en de Chinese biodiversiteit helpt herstellen krijgt hiermee een prachtige erkenning.  

In 2014 kwamen Hao Hao en Xing Hui aan in België, het startpunt van de Belgische deelname aan het mondiale kweekprogramma voor reuzepanda’s. Op negen jaar tijd werden drie reuzepanda’s geboren in Brugelette.   De eerste in Pairi Daiza geboren reuzenpanda, Tian Bao, vierde zijn zevende verjaardag op 6 juni, de aanleiding voor Éric Domb om President Xi Jinping aan te schrijven. Hij bracht verslag uit over de vijf reuzepanda’s in België en beschreef hoe de magnolia bloeide die de Chinese President samen met zijn echtgenote en Koning Filip en Koningin Mathilde had geplant.  

Tot grote verrassing van Éric Domb beantwoordde President Xi Jinping de brief. De Chinese President schreef dat “China actief een modernisering op Chinese wijze promoot waarbij de harmonie tussen mens en natuur centraal staat. Grote projecten ter bescherming van de biodiversiteit zorgen ervoor dat een groot aantal bedreigde en zeldzame soorten nu kunnen genieten van een adequate bescherming. De reuzepanda is niet langer ‘in gevaar’ maar is nu ingedeeld in de categorie ‘kwetsbaar’. China werkt met een onwrikbare vastberadenheid aan een ecologische ontwikkeling, gericht op lage carbonuitstoot en kwaliteit, die meer kansen zal bieden aan de wereld en vooruitgang van de mensheid. De Sino-Belgische relaties hebben zich weten te ontwikkelen dankzij het constante engagement en de onbaatzuchtige bijdrage van vrienden uit verschillende milieus uit onze beide landen. Ik ben er zeker van dat u, net zoals alle andere vrienden van China, de zaadjes van de vriendschap zal blijven planten en dat u vooral de jongeren zal aanzetten om zich aan te sluiten bij dit goed doel dat een nieuwe bijdrage betekent in de ontwikkeling van de Sino-Belgische en de Sino-Europese relaties.» 

Éric Domb, die in China de bijnaam Dong Bo kreeg, is sinds zijn kindertijd gepassioneerd door de Chinese geschiedenis en cultuur. Hij bezocht het land meer dan twintig keer en voelt zich oprecht ontroerd door de brief die hij ontving in antwoord op de zijne.  « De Chinese inspanningen ter bescherming van de natuur zouden gekend moeten zijn door een groter aantal mensen. De reuzepanda was een diersoort die op het punt stond te verdwijnen. China heeft een onvoorstelbare wil getoond om deze dieren te redden. De Chinese bescherming van de reuzepanda bewijst dat ze werkt en veel meer is dan een poging om het tij te keren. Ze toont wat het verschil maakt op het vlak van dierenbescherming en hun leefmilieu.» 

De doorgedreven inspanningen gedurende 30 jaar van China, haar partners en universitaire programma’s werpen vruchten af. Er leven nu maar liefst 1864 reuzepanda’s in het wild vergeleken met 1200 exemplaren in de jaren ’80. In april 2016 veranderde het statuut van de reuzepanda op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) van « in gevaar » naar de categorie « kwetsbaar ». 

Dankzij de gecoördineerde instandhoudingsmaatregelen konden er al reuzepanda’s in hun natuurlijke leefomgeving worden geherintroduceerd. Tot op vandaag zijn er 9 exemplaren geherintroduceerd in het wild en kon één van hen zich succesvol voortplanten. Nieuwe herintroducties worden voorzien in de toekomst. Een gigantisch natuurreservaat van meer dan 20.000 vierkante kilometer werd ingericht in de provincies Gansu, Shaanxi en Sichuan. De verbondenheid tussen de verschillende territoria zal de genetische diversiteit en voortplantingstermijn ten goede komen.  

Het is belangrijk dat de beschermingsmaatregelen ten gunste van de reuzepanda niet enkel de soort in kwestie ten goede komen. Deze dieren verspreiden bamboezaden wat het ontstaan van nieuw bos ten goede komt wat op haar beurt weer andere diersoorten helpt.  

In Pairi Daiza kunnen bezoekers in het 5.1 hectare grote ‘The Middle Kingdom’ de magnolia die de Chinese President Xi Jinping samen met Koning Filip plantte komen bewonderen alsook Hao Hao, Xing Hui, Tian Bao, Bao Di en Bao Mei.