Chimpansees ontvoerd

Chimpansees ontvoerd in het Jack-reservaat in Congo: de Pairi Daiza Foundation roept hulp in om de beveiliging van het gebied verder te versterken.

JACK (Jeunes Animaux Confisqués au Katanga), één van de verenigingen die door de Pairi Daiza Foundation wordt gesteund, werd enkele dagen geleden slachtoffer van een ontvoering. Monga, César en Hussein, 3 jonge chimpansees, werden gevangen genomen en worden voor losgeld vastgehouden. De Pairi Daiza Foundation is ontzet maar onversaagd. De acties ter bescherming van de dieren moeten dringend worden voortgezet.


Bij JACK (Jeunes Animaux Confisqués au Katanga) zijn ongeveer honderd primaten ondergebracht. Het was in dit dierenasiel in Lubumbashi dat de drie jonge primaten begin september werden ontvoerd.
Baby chimpansees zijn helaas gewaardeerde dieren op de zwarte markt waar ze als huisdier verkocht worden voor tienduizenden euro’s. De gruwel van deze illegale handel treft meestal een groter aantal dieren: voor elke gevangen baby worden 5 tot 8 individuen gedood.


De missie van JACK is om deze handel te stoppen en de primaten die er het slachtoffer van zijn op te vangen in een opvangcentrum in Lubumbashi.
Maar de internationale smokkelaars opereren illegaal in de DRC (Democratische Republiek Congo) om financiering te vinden. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensapenbescherming hebben ze drie weerloze, verweesde babychimpansees ontvoerd. Deze onaanvaardbare misdaden mogen ons echter niet demotiveren.

Een opvangcentrum voor verweesde chimpansees

Deze zomer heeft de Pairi Daiza Foundation bijgedragen aan de bouw van een opvangcentrum voor verweesde chimpansees in het hart van het JACK reservaat. Tijdens de zuidelijke winter in Lubumbashi kan de temperatuur dalen tot wel 5°C, potentieel dodelijke omstandigheden voor de jonge primaten.


Om de overleving van de jongen te garanderen, heeft de Pairi Daiza Foundation deelgenomen aan de bouw van een verwarmd opvangcentrum. Een gebouw van 80 m2 om de jongsten onder te brengen.


Na hun rehabilitatie in het reservaat is het de bedoeling de primaten vrij te laten in hun natuurlijke habitat, op een beschermd eiland van 100 ha aan de rand van de Congo-rivier.

Bescherming van bedreigde soorten

Op het moment van schrijven weten we niet wat de uitkomst is van het drama dat zich in Lubumbashi afspeelt. De Pairi Daiza Foundation roept op hulp te bieden aan het JACK en hen te ondersteunen.


De donaties zullen worden gebruikt om de andere 102 primaten in het reservaat te verzorgen en hun veiligheid verder te versterken. Giften kunnen worden overgemaakt op de rekening van de Pairi Daiza Foundation BE54 0689 0201 0097 onder vermelding van “Don JACK”. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar tot 45% vanaf €40.