Caribische zeekoe

Op donderdag 30 december om 09:18 uur is er een Caribische zeekoe geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. Vader, moeder en jong leven in de Mangrove van het Arnhemse dierenpark.

Burgers’ Zoo is het enige dierenpark in Nederland waar zeekoeien leven. In heel Europa zijn er maar negen dierenparken met zeekoeien. Het gaat om 39 dieren in totaal: 24 mannetjes en 14 vrouwtjes, plus het kersverse Arnhemse zeekoekalfje.

Elke jonge zeekoe is zeer welkom

Elke jonge zeekoe is zeer welkom in het kader van het Europese populatiemanagementprogramma voor Caribische zeekoeien, aangezien er in heel Europa slechts 39 van deze bijzondere zoogdieren te vinden zijn. Mannetjes zijn echter duidelijk in de meerderheid, dus het zou bijzonder goed nieuws zijn als het jong een vrouwtje blijkt te zijn. Met de geboorte van het jong leven er nu drie zeekoeien in Burgers’ Zoo.

Dure kostgangers

Zeekoeien stellen niet alleen de nodige eisen aan hun leefomgeving, het zijn ook dure kostgangers. In totaal eten de twee volwassen zeekoeien samen circa 60 tot 70 kilo voedsel per dag. Andijvie vormt het hoofdbestanddeel van hun menu: de zoogdieren eten hiervan circa 18 tot 22 kilo per volwassen dier per dag. Daarnaast eten ze dagelijks paksoi, bleekselderij, Chinese kool en luzernebrok. Tenslotte krijgen ze gevarieerd spinazie, broccoli, witlof, sla, snijbiet en boerenkool. Het volwassen mannetje is geboren in Zoo Parc de Beauval (Frankrijk) en bijna 20 jaar oud, terwijl het volwassen vrouwtje geboren is in Zoo Odense (Denemarken) en bijna 8,5 jaar oud is.

Dodelijke bootschroeven en visnetten

Caribische zeekoeien zijn zoogdieren, die geregeld naar de oppervlakte moeten komen om adem te halen. In het wild vinden helaas regelmatig dodelijke botsingen met schroeven van motorboten plaats als de dieren heel rustig met hun kop boven water komen om te ademen. Wanneer een zeekoe in een visnet verstrikt raakt, leidt dit helaas ook tot dood door verstikking. Gelukkig worden zeekoeien op steeds meer plaatsen beschermd. De dieren worden op de Rode Lijst van IUCN ingedeeld in de categorie ‘kwetsbaar’.