Burlende herten spotten

De herfst komt eraan. Van half september tot half oktober is de tijd van de liefde
aangebroken in de Ardense bossen. Er weerklinkt een mysterieuze lokroep…
Gewelddadig slaande geweien en dominante kreten vormen de impressionante
soundtrack voor één van de mooiste spektakels van onze natuur: de
hertenbronst.


Elk jaar biedt het Domein van de Grotten van Han zijn bezoekers de mogelijkheid om dit indrukwekkende wilde spektakel vanop de eerste rij mee te maken. Je kan er genieten van exclusieve bezoeken en er verschillende arrangementen boeken om te genieten van het geluid van het gebrul, om de kuddes herten te zien en om de gevechten en intimidatieparades tussen de mannetjes te observeren.

Videocredit; Grotten Van Han
De koning van het woud

De paartijd is een uitdagende tijd voor de mannelijke herten, ook wel bokken genaamd.
Gedurende ongeveer een maand, van half september tot half oktober, is hun doel zoveel mogelijk vrouwtjes te verleiden en zich voort te planten. Ze brullen om hun macht uit te drukken en vrouwtjes aan te trekken en gaan gewelddadige gevechten aan met hun rivalen.
Wist je trouwens dat sommige bokken tot wel een derde van hun gewicht verliezen tijdens deze periode? Ze voeden zich minder maar zijn wel veel actiever door de gevechten.
Wat de vrouwelijke herten betreft: zij leven in kuddes en zullen verleid worden door de sterkste bokken. Hun vruchtbaarheidsperiode is erg kort, slechts 24 tot 48 uur per jaar en zij baren 8 maanden later maar één enkel reekalf!

Videocredit; Grotten Van Han
Close up of a Red Deer calling during rutting season in autumn, UK.
Er kan maar één de sterkste zijn

Na verschillende gevechten vorig jaar was Jean-Louis, een van de herten van het Wildpark, de grote winnaar en heerste hij over de vlakte en over de kudde. Daarom hebben in het voorjaar van 2022 maar liefst 15 kleine kalfjes het licht gezien op het Domein van de Grotten van Han!

Vandaag telt het Wildpark 17 bosherten. De concurrentie zal waarschijnlijk zwaar zijn en misschien wordt bok Jean-Louis wel onttroond.

Heb je zin om meer te leren over het burlen van de herten? Wil je het spektakel vanop de eerste rij meemaken? Dan zijn er verschillende exclusieve rondleidingen beschikbaar:

  • Fotosafari in het Wildpark: dit is eentje voor de fotoliefhebbers! ’s Ochtends vroeg word je met de safari-car naar het Wildpark gebracht waar je de kuddes herten van dichtbij kan fotograferen.
    Meer info : grotte-de-han.be/nl/exclusieve-bezoeken/fotosafari