Bedreigd buidelkonijn geboren.

Er is een buidelkonijn geboren in DierenPark Amersfoort. Het gaat goed met het jong. “De eerste vier maanden zat het kleine knaagdier veilig verstopt in de buidel van de moeder.

Nu springt het jonge buidelkonijn in nachtverblijf De Nacht”, vertelt dierverzorger Lotte Gielen. Het geslacht van het jong is nog niet bekend.

Bij buideldieren wordt eerst een embryo geboren, die zich vervolgens verder ontwikkeld in de buidel van de moeder. “Na vier maanden kruipt het knaagdier voor het eerst uit de buidel”, legt Lotte uit. Dit is ook het moment waarop het knaagdier voor het eerst vast voedsel eet. “Het jong is nu oud genoeg om de omgeving te ontdekken, maar het dier wijkt nog niet ver van moeders zijde”, vertelt Lotte. Het buidelkonijn is verwant aan de kangoeroe en kan ook enorme sprongen maken. Lotte: “Het is een aandoenlijk gezicht om het jonge buidelkonijn door de nachtelijke jungle te zien hoppen.”

Buidelkonijnen komen van oorsprong voor op graslanden en in loofbossen van Zuidwest-Australië. De soort staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. “Daarom zijn wij extra blij dat wij bijdragen aan de instandhouding van deze ernstig bedreigde knaagdierensoort”, vertelt Lotte. De buidelkonijnen leven in het dierenpark samen met twee luiaards en doeroecoeli’s. Bezoekers kunnen het jonge buidelkonijn bewonderen bij de ingang van De Nacht in DierenPark Amersfoort.