Avalon: de queeste naar volwassenheid

De weg die Toverland de afgelopen 5 jaar heeft afgelegd, mogen we gerust gigantisch noemen. Met de opening van Avalon, een gebied dat volledig in het teken staat van de legende van Koning Arthur, zette Toverland toen een enorme stap naar een volwaardig themapark. Een stap die het park geen windeieren gelegd heeft, want vorig jaar ging Toverland voor het eerst voorbij een miljoen bezoekers.

In 2018, toen Avalon de deuren opende, vormde het themagebied een kleine stijlbreuk met de rest van het park, doordat dit gebied een iets volwassenere uitstraling kende: het was minder uitbunding dan De Magische Vallei, bijvoorbeeld, maar ook qua kleurgebruik was het meer ingetogen. Een prachtig groenplan en prachtige zichtlijnen maakten het gebied af, maar kort na de opening had de directie het gevoel dat er nog wat ontbrak in Avalon en werden de eerste plannen gesmeed voor wat er nog zou komen.
Corona stak een serieus stokje tussen de wielen, maar afgelopen zaterdag begon het nieuwe hoofdstuk van Avalon. Wij waren aanwezig, en wat vonden wij hiervan?

Om eerlijk te zijn was ik bij het zien van de eerste concepten een beetje sceptisch over de keuzes die gemaakt werden: het was ineens wel heel erg fel en de rand van het park is best een vreemde plek om een droptoren neer te zetten. Maar tegelijk had ik ook vertrouwen dat Toverland hier iets moois van zou maken. De grootste vraag die ik had was: blijft de eigenheid van Avalon behouden of gaat het unieke gevoel in het gebied verloren gaan?

Daarop kan ik een eerlijk antwoord geven: dat gevoel is een beetje verloren gegaan, maar wat er voor in de plaats gekomen is, is zeker een upgrade te noemen. Het belangrijkste, maar tegelijk ook het allermoeilijkste, is om een uitbreiding van een gebied te laten voelen als hetzelfde gebied en niet iets wat er bij geplaatst werd. Het moet als een geheel aanvoelen, en als het goed gedaan is moet het gevoel zijn alsof het altijd al zo was. En hierin kan ik zeer eerlijk zijn: Toverland is wonderwel hierin geslaagd: Avalon voelt beter aan dan ooit tevoren.

Op verkenning

Zaterdagochtend werden we – ruim voor openingstijd – verwacht in Avalon, waar we direct toegang kregen tot Avalon. We hadden dus ruim de kans om alle nieuwigheden van dichtbij te bekijken (met uitzondering van de attracties) en om alle nieuwigheden in Waterdwarf Alley te inspecteren.

Dit stukje Toverland was voorheen gekenmerkt door rust, wat nu wel definitief veranderd is. Maar wat er voor in de plaats gekomen is, zijn enkele hele leuke tafereeltjes met een smid, een monument ter ere van de overwinning op Morgana (waar het wel eens kan gaan sneeuwen), een draak die in een penibele situatie vast zit en Merlijn die een potje schaak aan het spelen is.

Daarnaast is er een kleine waterspeelplaats toegevoegd, in dezelfde sferen als de eerder gebouwde Maximus’ ballen baan bij Expedition Zork – hetzelfde bedrijf is ook hier verantwoordelijk en dat zie je er ook aan. Hier zal op een warme dag heel wat gespeeld worden!

Nieuwsgierig begaven we ons ook naar Spicy Pete, maar die was helaas nog niet klaar om ons te woord te staan.. hopelijk kunnen we snel wat van zijn eieren bemachtigen.

Bij het rondlopen viel de hoeveelheid details in het positieve op: waar Toverland bij voorgaande projecten hier en daar wat steken durfde te laten vallen, kon ik met mijn kritisch oog enkel wat slordigheden opmerken. Dit is dus de eerste maal in mijn oog dat Toverland hun volledige kunnen aan ons heeft laten zien, wat natuurlijk smaakt naar veel meer!

De opening

Natuurlijk zijn er buiten decoratie en kleine taferelen ook nog heel wat andere zaken te zien in het gebied, maar daarvoor was het wachten op de grote opening… en zoals het een tovenaar beaamt kwam op klokslag 10:15u de wijze tovenaar Merlijn (vergezeld door zijn leerling Arlene) het podium op, waar een heel verhaal verteld werd over de nieuwe uitbreidingen… er een nieuwe klok beloofd werd (die door leveringsproblemen uitgesteld moest worden), maar mits Arlene haar taken goed voltooid zal er een klok verrijzen net voor het station van de Garden Tour.

De echte opening werd door Jean Jr. (de parkdirecteur) en Jean Sr. (de eigenaar van het park) in orde gebracht, door het zwaard uit de steen te halen, waarna het vuur ons om de ogen vloog. Het nieuwe gebied was officiëel geopend en de nieuwe attracties gingen direct aan de slag! Hoog tijd om eens poolshoogte te gaan nemen bij Dragonwatch!

Dragonwatch

Dragonwatch is een prachtige toren, die mooi in het gebied opgaat en een mooi uitzicht op delen van het park geeft. Helaas viel ons ritje gedeeltelijk in het water, gezien ook het weer gekozen had om mee te gaan in het Engelse themagebied en we dus typisch regenweer kregen. De aankleding in de wachtrij is van een ongekend hoog niveau voor Toverland, met leuke animaties net voor je instapt welke je uitleggen wat je juist moet doen. De stijl waarvoor gekozen is en de vele animaties maken dit een lust voor de ogen.

Dragonwatch zelf is geen spannende attractie, het is vooral een attractie die je een mooi uitzicht op het gebied geeft, met een ietwat korte rit (3 maal omhoog en naar omlaag), maar dit is zeker en vast de mooiste droptoren van de Benelux!

Onze weg leidde ons hierna naar de vliegschool van Merlijn, Pixarus, welke de grootste nieuwe toevoeging in het gebied is.

Pixarus

Pixarus is een Sky Fly molen van Gerstlauer, en speciaal hieraan is de plaatsing van de attractie: midden in de helix van Fénix, waardoor je een near-miss effect hebt wanneer beide attracties in bedrijf zijn. Speciaal hiervoor draait Pixarus ook andersom tegenover de andere Sky Flys, zodat je de trein tegemoet vliegt.

De decoratie in de wachtrij zelf is prachtig, maar eens binnen in de wachtruimte is de decoratie prachtig en zeer gedetailleerd, waarbij zelfs de vliegregels mooi in thema weergegeven worden. Het enige nadeel is dat je vrij lang stilstaat in deze ruimte en ik vrees dat stift hier snel zal opduiken.

Ik dacht met de wachtruimte het hoogtepunt qua thematisatie bereikt te hebben, maar niets is minder waar: de ruimte net voor het instappen is in mijn ogen het hoogtepunt in heel Toverland: prachtig, simpel en met mooie animaties op TV-toestellen waardoor je niet weet waar eerst naar te kijken. Ook hier gaat Toverland voor een afwerking die zelden te zien was in het park.

Net voor we mochten instappen viel Pixarus even in storing, waardoor we heel wat tijd in deze ruimte mochten doorbrengen, wat absoluut geen straf was!

Nu, uiteindelijk is de grootste vraag van vandaag: gaat dat ding hier overkop? Het antwoord hierop is dat dat zeker het geval zou moeten zijn, maar helaas lukte het mij op mijn eerste ritje nog niet. De wachtrij was vrij lang – anders was er snel een tweede ritje gevolgd, maar helaas is de capaciteit vrij laag – maar de attractie is zo intens als je zelf wilt. Het is in ieder geval een prachtige toevoeging aan Toverland, niet alleen qua decor maar vooral qua attractietype.

Toverland groeit door en de volwassenheid is zeker bereikt, dit smaakt alvast naar meer!

Volledige ceremonie Toverland Avalon Chapter 2