Arnhemse neushoorn reist naar Kaunas

Dinsdagochtend 26 september 2023 is een bijna 2,5-jarige breedlipneushoorn vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo op transport gegaan naar het dierenpark van Kaunas (Litouwen). Het mannetje is in Arnhem geboren en reist in het kader van het Europese populatiemanagementprogramma naar de Baltische staten. Burgers’ Zoo speelt al jaren een belangrijke rol in dit internationale programma als één van de vijf meest succesvolle breedlipneushoornfokkers van Europa. 

Ervaren in neushoorntransporten

De dierenarts, biologen en dierverzorgers van Burgers’ Zoo hebben veel ervaring met neushoorntransporten. Op de dag van het transport wordt de speciaal voor dit doel vervaardigde transportkist voor de staldeur geplaatst, waarna de neushoorn een licht roesje krijgt toegediend van de dierenarts. Het dier dribbelt half verdoofd rustig in de kist, waarna deze wordt gesloten en de dierenarts de neushoorn weer bij zijn positieven brengt. 

Het Europese populatiemanagementprogramma

Breedlipneushoorns zijn een bedreigde diersoort, waarvoor al jarenlang een Europees populatiemanagementprogramma bestaat binnen de Europese dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Dit programma wordt vanuit Nederland gecoördineerd en beoogt de genetische variatie binnen de Europese dierentuinpopulatie van breedlipneushoorns zo divers mogelijk te houden met het oog op de toekomst. 

Een groep breedlipneushoorns

Op de uitgestrekte Oost-Afrikaanse savanne van Burgers’ Safari leeft momenteel een groep van zes breedlipneushoorns, inclusief het jonge dier dat 26 september op transport gaat. De Arnhemse neushoorngroep bestaat uit een volwassen mannetje van 31 jaar, drie volwassen vrouwtjes van respectievelijk 35, 22 en 19 jaar en twee jonge mannetjes van bijna 2,5 en ruim 1,5 jaar. De vrouwtjes van 22 en 19 jaar hebben al verschillende jongen in Arnhem gekregen.