Er is zopas een mini-reuzenmiereneter geboren in ZOO Planckendael, en hij of zij ligt mooi op de rug van mama Tikaya!
Vrouwtje Tikaya beviel op 4 mei van een gezond kleintje. Reuzenmiereneterbaby’s klimmen op de rug van hun mama en klemmen zich vast in de lange pels. “Cruciaal zijn de eerste tochten tussen de veilige rug van mama en haar tepels”, vertelt coördinator Ben. Reuzenmiereneters hebben een vreemd uiterlijk met een lange snuit, een kleverige tong en een vreemde stap om hun gevaarlijke klauwen scherp te houden. En wist je dat mama Tikaya haar pluizige staart soms gebruikt om het kleintje toe te dekken als ze neerligt? Vanaf vandaag ontvangen mama en mini kraambezoek in ZOO Planckendael.
Vlekkeloze geboorte
Samen met vader Advent woont deze speciale diersoort uit Centraal- en Zuid-Amerika al acht jaar in ZOO Planckendael, maar nooit eerder was er een jong. Na een positieve kweekaanbeveling van de stamboekhouder dit jaar kan ZOO Planckendael al onmiddellijk een eerste mini-reuzenmiereneter verwelkomen. Na een draagtijd van 180 dagen beviel vrouwtje Tikaya op 4 mei. De bevalling verliep moeiteloos en moeder en jong stellen het uitstekend. Het kleintje van ongeveer 1,5 kilogram drinkt goed en houdt zich tijdens mama’s wandelingen stevig vast op haar rug. “Vier minuten na de geboorte zat het kleintje al op haar rug!” vertelt verzorger Florijn enthousiast. Dat gaat het jong nog zo’n zes tot negen maanden doen. Vanaf twee maanden durft een kleine reuzenmiereneter speels op mama te klimmen en te doen of hij haar aanvalt. Deze allereerste mini-reuzenmiereneter wacht, zoals alle andere babydieren in ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen dit jaar, op een naam beginnend met een Y.
Kraambezoektip
Mini Y moet je dus zoeken op de rug van mama. Tenzij beiden dutten, want dan zal mama het kleintje lekker warm toedekken met haar staart. De dieren hebben moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur en met hun staart als dekentje beperken ze het warmteverlies. Ook vader Advent gebruikt zijn grote pluimstaart om zich te warmen. Gluren naar het reuzenmierenetertje is dus de boodschap! Je kan hen in ZOO Planckendael buiten of in het binnenverblijf achter het grote kijkraam bewonderen.
Dodelijke klauwen
Miereneters zijn bijzondere wezens met een vreemd uiterlijk. Ze zijn helemaal aangepast aan hun manier van eten en gericht op zelfverdediging. Hun lange, vlijmscherpe klauwen houden ze scherp door op hun knokkels en polsen te lopen. Met hun klauwen beschermen ze zich o.a. tegen poema’s en jaguars. Eén krachtige uithaal is genoeg om de tegenstander uit te schakelen. Voelen ze zich bedreigd? Dan gaan ze op hun achterpoten staan zodat ze met hun voorpoten kunnen slaan.
Vreemde snuiters
Ze gebruiken hun sterke klauwen ook om termieten-, mierenhopen of boomstronken open te breken. Dan dringen ze binnen met hun smalle snuit van wel 45 cm lang. Ze steken hun flexibele tong van 60 cm uit en bewegen die razendsnel. Tot 150 keer per minuut zwiept die naar binnen en naar buiten. Op de tong zit kleverig speeksel, waaraan de mieren, termieten, larven en eieren blijven plakken. Ze kunnen er zo duizenden per dag verorberen. Een onmogelijke hoeveelheid voor zoos, daarom werd er, speciaal voor hen, een voedzame mierenpap ontwikkeld. Een reuzenmiereneter heeft geen tanden, maar kauwt zijn voedsel met zijn gehemelte. Wist je dat helemaal op het eind van zijn snuit zijn neus staat? Hij kan hier supergoed mee ruiken. En zo’n vreemde snuiter heeft ZOO Planckendael nu voor het eerst in miniformaat.
Fragiele dieren
Reuzenmiereneters komen oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika. Volgens de IUCN Red List is het een kwetsbare diersoort die steeds daalt in aantal voornamelijk door habitatverlies. Ze raken verbrand door de oogstwijze bij rietsuikerplantages. Het koppeltje in ZOO Planckendael maakt dan ook deel uit van een internationaal kweekprogramma. Met succes, zo blijkt. Het zijn heel speciale en fragiele dieren, die de juiste verzorging en omgeving nodig hebben om zich te kunnen voortplanten.