Abonnees blijven dierenparken steunen

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) blikt voorzichtig positief terug op 2021, een tweede coronajaar. Ook afgelopen jaar was corona allesbepalend in onze samenleving en waren flexibiliteit en veerkracht nodig om door te gaan. Ondanks een sluiting van twee maanden in 2021, konden ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael opnieuw rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de grootste abonneefamilie van Europa. Hun aantal kende een ongelooflijke groei van 19%. Een historisch record!

Ook de dagbezoekers vonden hun weg terug naar de ZOO en Planckendael. In coronajaar 2020 moesten beide dierentuinen noodgedwongen vijf maanden de deuren sluiten en ontvingen ze samen bijna een miljoen bezoekers (50% tegenover 2019). In 2021 noteerden beide parken een stijging van 70% met 1,7 miljoen bezoekers tegenover 2020. De coronacrisis betekende in 2021 helaas het einde van ZOO Serpentarium, de enige reptielenzoo van het land.

Hartverwarmende steun

Het aantal abonnees kende een ongeziene groei van 19%. Het grootste aantal in de geschiedenis van de ZOO die sinds 1843 bestaat.
“Reizen naar het buitenland bleef ook in 2021 nog bijzonder onzeker. Thuisblijvers herontdekten massaal het toerisme in eigen land en zagen een meerwaarde in een voordelig abonnement dat een heel jaar lang toegang geeft tot onze beide parken”, vertelt algemeen directeur Dries Herpoelaert. De hartverwarmende steun van trouwe ZOO-fans vertaalde zich ook in succesvolle privé-initiatieven. Een prachtig gebaar!

Mijn ZOO: een exclusief geschenk voor abonnees

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zetten in 2021 een nieuwe digitale stap vooruit en lanceerden ‘Mijn ZOO’. Met ‘Mijn ZOO’ gaven de dierentuinen hun abonnees een interactief digitaal platform waar ze als allereerste nieuws lezen over hun favoriete dieren, de tuin, het erfgoed etc.

2021 in ZOO Antwerpen

In ZOO Antwerpen zorgde leeuwenkoning Nestor voor nageslacht! Maar liefst drie gezonde welpen werden geboren: Whisker, Waka en Winta. De drieling is niet alleen ongelooflijk schattig om naar te kijken, ze bezitten ook waardevolle genen. Geweldig nieuws voor het behoud van deze diersoort.

Maraboes Anatool en Svetlana zorgden voor een primeur in België én in ZOO Antwerpen: voor het eerst piepten er Afrikaanse maraboes uit het ei.