Aardvarken inspireert jubileumspeldje Burgers’ Zoo

Op 23 juli 2024 is het exact 100 jaar geleden dat Koninklijke Burgers’ Zoo zijn deuren opende voor het publiek in Arnhem. Ter gelegenheid van deze historische mijlpaal presenteert het Arnhemse dierenpark vanaf vandaag een jubileumspeldje dat is geïnspireerd op een markante bewoner: het aardvarken. Een diersoort die geen verdere introductie behoeft bij alle inwoners van de Gelderse hoofdstad dankzij het Feestaardvarken dat Burgers’ Zoo in 2013 aan de stad schonk.

‘Een iconisch dier voor ons dierenpark én de stad Arnhem’

Marketingmanager Kim Huijing licht de keuze voor het aardvarken als symbool voor het jubileumspeldje verder toe: “Het aardvarken is een prachtig en iconisch dier: zowel voor ons dierenpark als voor de stad Arnhem. Dankzij het Feestaardvarken – een kolossale creatie van kunstenaar Florentijn Hofman – dat Burgers’ Zoo in 2013 aan de stad Arnhem schonk, zijn de Arnhemmers namelijk welbekend met deze charismatische diersoort.”

Aardvarkens en Burgers’ Zoo: een bijzondere band

Burgers’ Zoo is het enige dierenpark in Nederland waar aardvarkens te bewonderen zijn. Sowieso houden slechts weinig dierenparken in Europa deze diersoort, die behoorlijk wat eisen stelt aan zijn leefomgeving en voedselkeuze. Het Arnhemse dierenpark coördineert sinds jaar en dag het Europese populatiemanagementprogramma voor deze Afrikaanse diersoort en heeft meerdere malen succesvol gefokt met deze charismatische schemer- en nachtactieve termieteneters.

Praktische details

Het jubileumspeldje van het aardvarken met de tekst ‘100 jaar in Arnhem’ is vanaf 4 juli 2024 in een beperkte oplage beschikbaar, in de Parkwinkel van Burgers’ Zoo verkrijgbaar en kost € 5 per stuk. Naast een recent gelanceerde serie van gethematiseerde speldjes van Burgers’ Zoo die specifiek voor het Arnhemse dierenpark zijn ontworpen, is het jubileumspeldje alleen verkrijgbaar in het jubileumjaar 2024 en oefent daarmee een grote aantrekkingskracht uit op fans en verzamelaars.

Hoe Burgers’ Zoo in Arnhem kwam Op 30 maart 1913 stelde Johan Burgers in de Gelderse stad ‘s Heerenberg zijn privéverzameling dieren voor het eerst open voor bezoekers. In 1923 besloot hij naar Arnhem te verhuizen, waar Johan Burgers zich naast het Nederlands Openluchtmuseum kon vestigen. In januari 1923 startte de bouwwerkzaamheden voor een nieuw dierenpark en op 23 juli 1924 opende Burgers’ Natuurdierenpark zijn deuren. Op 23 juli 2024 viert Burgers’ Zoo het feit dat het dierenpark exact 100 jaar in Arnhem te bewonderen is.

Bron/fotocredit: Burgers’ Zoo