Aalst Carnaval uitleggen aan iemand die niet van Aalst is, het blijft een uitdaging.
Het is een explosie van creativiteit, een prachtige stoet die dit jaar maar liefst 7 uur duurde, gevuld met ongeveer 280 verschillende groepen, die allemaal uit Aalst zelf komen.
Ikzelf ben geboren in Aalst, en ook al woon ik al enkele jaren niet meer in Aalst, ben ik toch elke carnaval terug te vinden in Aalst. Nadat we de stoet hebben moeten missen sinds 2020 – al werd het uiterste gedaan om het gemis zo klein mogelijk te maken door allerlei initiatieven – werd dit jaar weer volledig uitgepakt. Of zoals ze in Aalst bij het voorstellen van de nieuwe affiche vertelden: “vedrom met de groeiten trom” (terug met grote trom – of beter gezegd, we vliegen er in!).
Naast de stoet zelf is er natuurlijk ook altijd de traditionele Winterfoor, een gigantische kermis op zo goed als elk plein in Aalst, waar je meer dan honderd verschillende kramen kan vinden.
Maar, daarover in een later verslag meer!
De hele stoet beschrijven is onmogelijk – de hele stoet nam namelijk ruim 7 uur in beslag, dus kiezen we er voor om enkele groepen te selecteren en voor te stellen.
Als eerste groep, Oeverboeft, welke wat ons betreft meer dan een schot in de roos was! Dit is een kleine groep – maar een kleine groep in Aalst is vaak een grote groep elders! – maar deze leverden een prachtig resultaat af.
De indeling van de Aalsterse stoet bestaat uit 3 delen (A, B en C) welke steeds een aantal kleine, middelgrote en grote groepen bevatten. Het enige verschil tussen deze groepen is hoeveel meter wagen ze mogen bouwen, want een grote groep mag tot 50 meter wagen bouwen!
Een groep die dit jaar in het deel A zit, zal volgend jaar in deel B zitten en zo verder – zo krijgen alle groepen de kans om in deel C te zitten, waar groepen volledig uit kunnen pakken met verlichting.
Het gaat niet altijd over lokale onderwerpen, zo kon je bijvoorbeeld bij Beplekt en Bespoeten als onderwerp Plopsaland terugvinden. Al zagen we geen referentie naar een flesje water van 5,50, maar wel enkele bejaarde K3’tjes er bijna direct na…
Een van de meest indrukwekkende groepen dit jaar was Krejeis, die op de tonen van “Diggy Diggy Hole” van Wind Rose – maar dan in een Aalsterse versie – vierden dat ze de overstap gemaakt hadden van een middelgrote groep naar de grote groepen. Dat beelden ze uit als vikingen, met bijhorende schepen. Men zou er al bijna een Plopsa-gevoel bij krijgen…
Dat het een grote groep geworden is, is duidelijk met hun serieus uit de kluiten gewassen wagen!
Lotonsjlos (LOL) had dit jaar als thema de Generool van de groep de Lodderoeigen en brachten dit thema prachtig uitgewerkt op hun gedetailleerde wagens.
Een andere groep die hun thema prachtig bracht, was de groep Dest Goe Schief met het thema “Het is niet altijd rozegeur en maneschijn”, maar hun wagen was prachtig en ze gebruikten zowaar reukeffecten.
Helaas begon onze camera het na 6 uur stoet wat te begeven en zijn shots in het donker moeilijker, dus onze foto’s konden de schoonheid amper weergeven van hoe het er in het echt uitzag.
De laatste paar groepen in de stoet – over De Loge, die elk jaar nogal pikante en speciale thema’s aansnijden, zwijgen we wijselijk – brachten ook hun thema’s prachtig. De Bjein Trezen brachten een klassiek kunstwerk, met Andre Rieu vooraan op hun wagen uitgebeeld.
De afsluiters van de stoet, de Lodderoeigen (een van de oudste groepen van Aalst en altijd een waar spektakel), brachten tenslotte een ultiem eerbetoon aan de vorig jaar overleden Keizer van Aalst Carnaval, Kamiel Sergeant, wat gezien de verwezenlijkingen van Kamiel – zowel voor carnaval, als zijn medemens – niet meer dan verdiend was.
En daarmee viel het doek over de Zondagstoet van Aalst Carnaval, die op maandag 20 februari wel nogmaals uitrijdt (in een iets andere versie). Dit kan je, zoals al jaren het geval is, ook live volgen op YouTube via de officiële livestreams. Wil je de stoet in volle glorie terug zien, dan kan je dit ook via YouTube doen (de stoet begint omstreeks 1:25u):