800-jarige olijfboom

In Duitslands grootste attractiepark wordt hard gewerkt aan een nieuwe achtbaan en een nieuw Europees themagebied; het zeventiende! In 2024 zal de Voltron Nevera powered by Rimac hier door het Kroatische themagebied flitsen. Niet alleen de architectuur zal ervoor zorgen dat de bezoekers zich in dit Balkanland wanen, ook de vegetatie zal hieraan bijdragen. Onlangs heeft een 800 jaar oude olijfboom er een plekje gekregen.

Vanaf dit jaar zal de 1.385 meter lange coaster als een bliksemschicht van de ene Wardenclyffe-toren naar de andere schieten. De in het huidige Kroatië geboren wetenschapper en ontdekker Nikola Tesla wilde met dergelijke experimentele torens draadloos berichten en elektriciteit verzenden. Tesla heeft zijn torens nooit kunnen bouwen maar in Europa-Park wordt het experiment voortgezet en moedige bezoekers van toren naar toren gekatapulteerd. In deze nieuwe Stryker-coaster gaan ze door en over een authentiek Kroatisch dorpsplein en landschap. Daarin werd onlangs een olijfboom van 8 ton en 11 meter hoogte geplant. Voedings-, bewaterings- en verwarmingssystemen bij de wortels zorgen dat de 800 jaar oude boom de droge en winterse dagen in Zuid-Duitsland kan trotseren.

Het Europa-Park Resort telt in totaal zo’n 7.000 bomen in honderden soorten. Bezoekers kunnen flaneren onder exotische exemplaren als hemelbomen, liquidambarbomen, tulpenbomen en zakdoekenbomen. Verder zijn er vijgenbomen, kurkeiken, pijnbomen, mispelbomen, alsmede Australische zilvereiken en kamferbomen. Rondom het tweede park, waterpark Rulantica, zijn enkele jaren geleden nog eens zo’n 2.000 bomen aangeplant.

De oudste bomen zijn te vinden rondom Slot Balthasar. De vroegere eigenaar, de adellijke familie Böcklin von Böcklinsau, legde een indrukwekkende kasteeltuin aan, die destijds meer dan 1.000 houtgewassen telde. In deze groene long staan rode beuken, cipressen, knoestige eiken en breed waaierende platanen. De laatste kasteelheer importeerde nog exoten zoals ginkgo’s en sequoia’s, waarvan de grootste naar schatting meer dan 150 jaar oud is en een reusachtige 45 meter hoog. Volgens traditie is de oudste Biergarten in het park omgeven door hoge kastanjebomen. In vergelijking met de 800-jarige olijfboom zijn dit allemaal nog ‘jonkies’.