8 jaar Tian Bao

Op zondag 2 juni viert Tian Bao, de eerste reuzenpanda geboren in België, zijn achtste, maar laatste verjaardag op Belgisch grondgebied. De vrienden van de reuzenpanda’s worden verwacht in de Beste Dierentuin van Europa voor een verjaardagsfeest dat hoop brengt voor deze diersoort.

Activiteiten op 2 juni ten voordele van de biodiversiteit .

Pairi Daiza huisvest vijf reuzenpanda’s. Tian Bao, Bao Di en Bao Mei, de drie in België geboren panda’s, keren in de herfst van 2024 terug naar China. Maar ze zullen nog hun respectievelijke 8ste en 5de verjaardag in Pairi Daiza vieren.

Voor Tian Bao, geboren op 2 juni 2016, is het feest gepland op zondag 2 juni. Op het programma staan een verjaardagstaart met lekkernijen voor panda’s en ook activiteiten voor de bezoekers. Exclusieve rondleidingen, een quiz op de Pairi Daiza App om een bijzonder moment met de verzorgers te winnen, een verzamelbadge ten behoeve van de projecten gesteund door de Pairi Daiza Foundation, videoprojecties en een gigantische wenskaart om te tekenen door de bezoekers.

Deze verjaardag is een gelegenheid om Tian Bao, Bao Di en Bao Mei te zien voordat ze vertrekken. Het vertrek van de drie “kleine” panda’s is een volgende stap in het engagement van het Park voor het behoud van deze iconische soort.

Hoewel hun afwezigheid moeilijk zal zijn voor de teams en de bezoekers, zal de terugkeer van Tian Bao, Bao Di en Bao Mei naar China bijdragen aan het versterken van de inspanningen voor het behoud van deze kwetsbare soort. Behoud blijft het belangrijkste doel.

Pairi Daiza zet zich reeds 10 jaar in om de reuzenpanda’s te redden.

Op 23 februari 2014 arriveerden Hao Hao en Xing Hui, de toekomstige ouders van Tian Bao, Bao Di en Bao Mei, in België en begon de actieve bijdrage van Pairi Daiza aan het ambitieuze programma dat door China is gestart om de reuzenpanda’s te beschermen.

Sinds 10 jaar ondersteunt Pairi Daiza de oprichting van het gigantische natuurreservaat van meer dan 27.000 vierkante kilometer dat is aangelegd in de provincies Gansu, Shaanxi en Sichuan. Deze interconnectie van meerdere gebieden waar reuzenpanda’s leven, zal de genetische diversiteit tijdens de voortplantingsperiode bevorderen. De inspanningen voor behoud, die al meer dan 30 jaar door China en zijn partners zoals Pairi Daiza en de universitaire programma’s worden ondernomen, werpen hun vruchten af.

Tegenwoordig leven er 1.864 reuzenpanda’s in het wild, vergeleken met 1.200 in de jaren ’80.
Dankzij de gezamenlijke en gerichte acties voor het behoud van de diersoort  konden al veertien panda’s worden teruggebracht naar hun natuurlijke habitat. Tot op heden hebben negen van hen hun leven in de wilde natuur voortgezet en één ervan heeft zich succesvol voortgeplant. Nieuwe herintroducties van reuzenpanda’s zijn gepland.

De impact op de biodiversiteit is vermeldenswaardig: de aanwezigheid van reuzenpanda’s in de natuur helpt bij de verspreiding van bamboezaden en het regenereren van bossen waar honderden diersoorten leven.

Bron/fotocredit: Pairi Daiza