75e verjaardag

Het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Museum Flehite vieren de 75e verjaardag van DierenPark Amersfoort groots mee.

Gedurende het hele jaar zijn er drie tentoonstellingen te bezichtigen waarin het thema ‘dieren in de kunst’ centraal staat. “Het is bijzonder dat de drie musea stilstaan bij ons jubileum en op unieke wijze aandacht schenken aan de natuur, maar ook aan ons park”, vertelt projectleider Hylke Steggerda van DierenPark Amersfoort. “Mondriaanhuis en Museum Flehite vieren de verjaardag van het dierenpark graag mee en zetten de natuur in het zonnetje. Een groot aantal hedendaagse kunstenaars staat te trappelen om te exposeren in beide musea”, vertelt Joyce de la Croix, projectleider van Mondriaanhuis en Museum Flehite. “Bij Kunsthal KAdE delen we deze gedachte. Al eeuwen verwonderen mensen zich over dieren. Het jubileumjaar is een mooie aanleiding om deze belangstelling inzichtelijk te maken”, voegt Dieuwertje Sjoerds, eventmanager van Kunsthal KAdE, toe.

Verspreid over het jaar zetten de drie musea ‘dieren in de kunst’ centraal. Kunstenaars geven op unieke wijze invulling aan het thema. In Museum Flehite struinen bezoekers daarnaast ook door de kleurrijke geschiedenis van DierenPark Amersfoort. Aan de hand van persoonlijke verhalen ervaren zij hoe het park door de jaren heen is veranderd. Ook ontdekken bezoekers de veranderende relatie tussen mens en dier. “Deze tentoonstelling is interessant voor jong en oud”, licht Joyce toe. Daarnaast ontdek je in Flehite kunst uit de regio Amersfoort waarin de natuur centraal staat. In het Mondriaanhuis zien bezoekers hoe hedendaagse kunstenaars dieren hebben teruggebracht tot hun essentie. ‘Blocbirds’ van kunstenaarsduo Paul en Albert is een van de kunstwerken die tijdens de expositie ‘Vogels en Vissen’ te bewonderen is. “Samen brengen de kunstenaars een ode aan de natuur”, vertelt Joyce. Kunsthal KAdE stelt ‘Wonderbaarlijke Wezens’ tentoon, waarin de verwondering van mensen over dieren te zien is. Mythische verhalen, geruchten over het onbekende en teksten toegeschreven aan Aristoteles laten deze verwondering tot leven komen. Ook in DierenPark Amersfoort komt deze kunst terug. “Verscheidene kunstenaars verrijken met hun kunstwerken de magische dierenwereld”, tipt Dieuwertje.

“Wij kijken ernaar uit om een heleboel fans van DierenPark Amersfoort te verblijden met kunst die onze musea rijk zijn”, vertelt Joyce. De expositie ‘Vogels en Vissen’ is vanaf 10 maart tot en met 17 september te bewonderen in het Mondriaanhuis. ‘Wonderbaarlijke Wezens’ is te bezichtigen in Kunsthal KAdE van 3 juni tot en met 3 september. Museum Flehite sluit het rijtje af met hun familietentoonstelling ‘75 jaar DierenPark Amersfoort’. Flehite opent hiervoor haar deuren van 8 juli tot en met 5 november. Dieuwertje: “De drie tentoonstellingen geven een heel unieke kijk op de dierenwereld. Wij nodigen iedereen uit om zich te laten verbazen door alle unieke creaties.” Hylke: “Het hele jaar beleef je de geschiedenis en toekomst van de dierenwereld zowel in het dierenpark als daarbuiten.”