2023 over de merken heen.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) sluit 2023 tevreden af met 1.780.000 dierentuinbezoekers, een stabiel bezoekersaantal tegenover vorig jaar. De grootste abonneefamilie van Europa telt ook in 2023 maar liefst 250.000 abonnees. Voor de KMDA bevestigt dit dat de onzekere coronajaren plaatsmaken voor een trouw bezoekerspubliek.

In 2023 ontving ZOO Antwerpen 857.000 bezoekers. ZOO Planckendael zag een stijging in zijn bezoekersaantal en ontving 927.000 dierentuinliefhebbers dankzij het lichtfestival Dragons & Unicorns en de dierenexpo uit LEGO®-blokjes: ‘Brick Safari’. Scholen kwamen talrijk op bezoek. Maar liefst 127.000 leerlingen liepen met 100 gidsen door de parken.  

Hoogtepunten in ZOO Antwerpen

De twee Aziatische olifanten Sam en Assam genieten van de verdubbeling van hun perk met 1.000 m² en van de extra verrijking door voedernetten, schuur-boomstammen, een leembad en een zandhelling. In 2023 vond ZOO Antwerpen een volwaardige vervanger voor gepensioneerd dierendokter Francis. Jonas Spruyt nam de zorg van de 7.000 dieren vol enthousiasme op zich.

180 jaar! Zo lang bestond ZOO Antwerpen in 2023 en daarom trakteerde ze haar bezoekers deze zomer op wonderlijke ZOOvertellingen. Op zeven locaties vertelden verrassende vertellers bijzondere of grappige verhalen, van de belle-époquedame Antoinette Exotique, de avontuurlijke okapi-expert Patje tot Renaat, de cijferfanaat. Iedereen kon weer genieten van het mooiste terras van ’t stad, de ZOOmerbar! 2023 werd ook getekend door een zwaar verlies. Gorilla Matadi stierf onverwacht aan een ernstige virale en bacteriële luchtweginfectie.

Hoogtepunten in ZOO Planckendael

2023 was opnieuw een recordjaar voor de grootste ooievaarskolonie van het land. De ooievaars namen hun intrek in 93 nesten, zeven meer dan het vorige recordjaar 2022. Met maar liefst 155 geringde kuikens was de klepperende familie nooit eerder zo groot. Hoogtepunten waren de geboorte van de allereerste reuzenmiereneter, een tweeling goudkopleeuwaapje, een moormaki, flamingo’s en twee Aziatische leeuwenwelpjes.

De kritiek bedreigde Somalische wilde ezels en de kwetsbare dorcasgazellen vonden samen hun thuis in nieuwe antilopenverblijven vol verrijkende elementen zoals lava-stenen, schors, slowfeeders, rotsen en stammen. De housewarming ging verder bij de bedreigde bergbongo’s, waar de kleintjes Yuna en Yafar vertederden. ZOO Planckendael nam afscheid van olifantenvrouwtje Yu Yu Yin.

Met meer dan 1.000.000 LEGO®-blokjes verscheen afgelopen zomer de fotogenieke dierenexpo ‘Brick Safari’. In de winter schitterde het lichtfestival Dragons & Unicorns, waarbij vurige draken en mystieke eenhoorns van ZOO Planckendael een magisch oord maakten. De extra lange editie van het lichtfestival was dan ook een ongezien succes bij de bezoekers.

ZOO Science in 2023

ZOO Science, de wetenschapspoot van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, zocht en vond de ‘Jongste Wetenschapper’ in een wedstrijd voor nieuwsgierige, jonge enthousiastelingen met een passie voor natuur en dieren. Op 26 november sloegen ZOO Science en UAntwerpen de handen in elkaar om wetenschap uit te vlooien op de Dag van de Wetenschap. Zo’n 3.300 wetenschappers in spe kwamen langs: een absoluut succes.

Elisabeth Center Antwerp

Het Elisabeth Center Antwerp (ECA), dat de Koningin Elisabethzaal en het congrescentrum ‘A Room with a ZOO’ huisvest, kende in 2023 een absoluut topjaar met meer dan 500 activiteiten: 270 corporate events, 37 congressen waarvan 22 meerdaagse internationale congressen, 54 shows en concerten en 55 concerten van het huisorkest, het Antwerp Symphony Orchestra.

Elisabeth Catering won dit jaar de prestigieuze Gault & Millau Award voor Beste Gezonde Cateraar van het Jaar! Deze erkenning heeft de inhouse catering te danken aan hun culinaire excellentie met een focus op mens en dier, diepgeworteld in een unieke en duurzame ‘Cherishing Nature’ foodfilosofie. Elisabeth Catering pakt voedselverspilling aan en is creatief met overschotten, gebruikt duurzame en lokale producten en werkt samen met gelijkgestemden. Ook 2024 is goed gestart. Het Elisabeth Center Antwerp is dit jaar de fiere host van de prestigieuze Michelin Guide Ceremony en viert op 5/2 het feestelijke dansgala Time To Dance van Wim Vanlessen.

De Zegge ringde zijn ooievaars

Natuurreservaat De Zegge in Geel, het oudste natuurreservaat van ons land, huis-vestte voor het derde jaar op rij een koppel ooievaars. In 2023 konden vier ooievaarskuikens geringd worden. Dit kwetsbaar paradijs voor zeldzame fauna en flora is één van de schaarse plekken in België waar nog belangrijk laagveen voorkomt. Het beschermd natuurgebied van 111 hectare is een unieke moerashabitat en eigendom van de KMDA.

Uitkijken naar de toekomst

De gesmaakte ZOOvertellingen van afgelopen zomer in ZOO Antwerpen krijgen een vervolg. Deze zomer kunnen bezoekers genieten van nieuwe, gratis en geanimeerde ZOOvertellingen in juli en augustus in ZOO Antwerpen. Grappige personages brouwen boeiende verhalen vol anekdotes, leuke dierenweetjes en wonderlijke feiten. Nog tijdens de zomer van 2024 zal de ZOOmerbar opnieuw verkoeling en ambiance bieden.

ZOO Planckendael verwarmt in het najaar dan weer alle harten met een gloednieuw lichtfestival. De grote groep bonobo’s waarbij ZOO Planckendael al meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek verricht, krijgt een heel eigen ZOOvertelling.  

Opvallende cijfers van 2023

41.275 bloembollen geplant in ZOO Antwerpen

414 uren doken de duikers in het rif van ZOO Antwerpen

495 dieren verwelkomd in beide parken ifv internationale kweekprogramma’s

413 dieren uitgezwaaid in beide parken

#ZOOsamen: 37.000 kg vlees, 28.000 kg vis, 116.000 kg groenten en fruit, 15.000 kg ratten en muizen, 5.000 kg insecten, 540.000 kg hooi, stro, gras, luzerne, 200 broden verorberden de dieren in beide parken

Videocredit: Zoo Antwerpen