Het reinigen van de grootste vijver in DierenPark Amersfoort is op een unieke wijze aangepakt. Met behulp van dertien enthousiaste kinderen en twintig vrijwilligers zijn maar liefst 1100 EM vijverballen in het water gegooid. Deze ballen zorgen ervoor dat de waterkwaliteit op een natuurlijke manier verbetert. De milieuvriendelijke aanpak is het advies van Agriton, leverancier en producent van natuurlijke producten. “Wij zijn blij dat wij samen met het dierenpark aandacht kunnen geven aan deze natuurvriendelijke methode om wateren te reinigen”, vertelt Simone Vos, adviseur bij Agriton.
EM Vijverballen bestaan uit kleimineralen, Effectieve Micro-organismen (EM) en andere natuurlijke ingrediënten. “Zonder de extra handjes was het een gigantische klus om de vijverballen in de enorme vijver te gooien, die het thuis is voor talloze planten en karpers”, vertelt Robert Oosterhof, afdeling Groenvoorziening van DierenPark Amersfoort. “Wij zijn heel blij met de hulp die we hebben gekregen.” De vijverballen zijn door de vrijwilligers met de hand gemaakt. De ballen zakken naar de bodem van de vijver en vallen langzaam uiteen. “De bacteriën in de vijverballen verteren het slib, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Dit natuurlijke proces heeft wat tijd nodig, maar de vijver zal weer helder en schoon worden”, vertelt Simone. Robert voegt toe: “En de koi karpers zijn daardoor beter te zien.” De EM Vijverballen zijn ook aan te schaffen voor een kleinere vijver in de achtertuin.
Wereldwijd worden al sinds 2008 een EM Mudballday georganiseerd. Vele vijverballen, ook wel ‘mudballs’ genoemd, worden feestelijk in baaien en meren geworpen om daar de waterkwaliteit op een natuurlijke manier te herstellen. Daar zijn na verloop van tijd zeer goede resultaten te zien; planten en waterdiertjes komen weer terug en het ecosysteem herstelt langzaam. “Wij zijn blij dat wij samen met het dierenpark hier ook aandacht aan kunnen geven. Zo wordt een belangrijke vijver hersteld en is een eerste stap gezet naar een landelijke EM Mudballdag in Nederland”, vertelt Simone. Robert: “Tegelijkertijd juichen wij deze milieuvriendelijke aanpak alleen maar toe. Deze methode maakt het mogelijk om een gigantische vijver met het watervolume van 2.000m3 op een natuurvriendelijke manier te reinigen zonder de vijver leeg te scheppen.”