10 miljoen bezoekers

Donderdag 13 juni 2023 gaat de geschiedenisboeken van het Domein van de Grotten van Han in. Het Wildpark op het Domein mocht dan namelijk zijn tien
miljoenste bezoeker ontvangen. Wat het extra bijzonder maakte: op 13 juni
vierde het Wildpark tevens zijn 53ste verjaardag.


Dankzij die verjaardag vonden er op 13 juni enkele festiviteiten plaats op het domein.
Daarbovenop ontvingen de tien miljoenste bezoeker en zijn familie een hele reeks geschenken.
Zo brachten ze een gratis bezoek aan de Grotten van Han en het Wildpark, lunchten ze onbeperkt in Brasserie Le Pavillon en kregen ze een goodiebag én een houtsculptuur van artiest Willy Niodo cadeau.

Een rijke geschiedenis

Het Wildpark op het Domein van de Grotten van Han opende zijn deuren voor het eerst op 13 juni 1970. Exact 53 jaar geleden dus. Het idee voor het park ontstond begin de jaren ’60. Door de populariteit van de Grotten van Han kreeg Han-sur-Lesse heel wat bezoekers over de vloer.
Daardoor maakten de inwoners van het dorp zich zorgen om de waardevolle omliggende natuur.
De organisatie achter de Grotten van Han greep in. Met het Wildpark creëerde ze een natuurreservaat voor wilde dieren. De missie van dat Wildpark? De kostbare natuur van Hansur-Lesse beschermen, de schoonheid ervan op een verantwoorde manier delen met bezoekers en er hen de wilde dieren van Europa voorstellen. In dat opzet slaagde ze met glans.
Tegenwoordig lokt het Wildpark zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Goed voor 10 miljoen mensen sinds het ontstaan.

Een groene oase

Het Wildpark mag zich het grootste dierenpark van België noemen. Het neemt maar liefst 250 hectaren in beslag. Het park bestaat vooral uit bossen en weiden, waardoor de rivier de Lesse meandert. In die groene omgeving leven meer dan 650 grote dieren. Het Wildpark is trouwens de enige plek in het land waar je de ‘big five’ van Europa spot: de grijze wolf, bruine beer, lynx, bizon en veelvraat.
Het park is het ganse jaar door open en trakteert bezoekers elk seizoen op een gevarieerd schouwspel. Ze observeren er de natuur op verschillende manieren: bovenop bladerdakbruggen, langs uitgestippelde wandelpaden en vanuit een Safari-car.

Bescherming van de biodiversiteit

Heel wat wilde Europese diersoorten vonden de afgelopen jaren onderdak in het Wildpark. De medewerkers van het park introduceerden er zelfs enkele bedreigde diersoorten die al een tijdje uit Europa verdwenen waren. Zo maakten 13 Europese bizons, 1.400 geelbuikvuurpadden, 883 gladde slangen en zo’n 2.000 boomkikkers er hun opwachting.
Daarnaast werden al 4 bosrendieren, 6 veelvraten en 15 przewalskipaarden in het park geboren.
Met die initiatieven draagt het Wildpark bij aan verschillende Europese en regionale soortenbeschermingsprogramma’s. Én schotelt het de bezoekers een uitzonderlijk staaltje natuurbeleving voor.