Pairi Daiza vergroot zijn stoomtreinaanbod

Pairi Daiza reageert op de vraag van zijn bezoekers en zet een extra stoomtrein in. Sinds dit weekend vertrekken de treinen voor een wereldreis vanuit het station Cambron-Plage elke tien minuten (in plaats van vijftien minuten voordien). De capaciteit zou met 20% moeten toenemen.

Een wereldreis met de trein

In dit levende openluchtmuseum, leven duizenden dieren en planten in volledige harmonie met menselijke creaties. Het behoud van industrieel erfgoed maakt óók deel uit van de missies van Pairi Daiza.

De Pairi Daiza Steam Railway herbergt een collectie van zes authentieke stoomlocomotieven afkomstig uit heel Europa, waarvan er vier operationeel zijn. De oudste dateert uit 1900 en de meest recente werd gebouwd in 1957. De koningin van de collectie is de “Couillet”, een Belgische stoomlocomotief uit Henegouwen, gebouwd in 1900 door de Société Métallurgique de Couillet. Ze werd gebruikt in Spaanse mijnen, gekocht door een Britse verzamelaar en vervolgens bewaard door een spoorwegmaatschappij in Wales totdat Pairi Daiza haar redde en restaureerde om haar binnenkort aan zijn bezoekers te presenteren.

Met  3 treinen van elk 4 passagiersrijtuigen die in totaal 360 personen kunnen vervoeren, ongeveer dertig goederenwagons en veel reserveonderdelen, beschikte Pairi Daiza al over een van de mooiste collecties van authentiek en historisch spoorwegmaterieel.

Sinds dit weekend werd het treinaanbod uitgebreid dankzij de inzet van nieuwe rijtuigen.

De nieuwe trein, ontworpen in samenwerking met fabrikant Alan Keef LTD (Verenigd Koninkrijk), heeft een capaciteit van 120 zitplaatsen. Het ontwerp is geïnspireerd op de beroemde L-rijtuigen van de NMBS, een product uit de jaren 1930 waaraan onder andere architect Henry Van De Velde heeft bijgedragen. De donkergroene kleur werd gekozen omdat die door de NMBS tot in de jaren 1990 werd gebruikt. Authentieke panelen met opschriften uit die tijd sieren het interieur van de rijtuigen.

Om een comfortabele en droge reis te garanderen tijdens de winterdagen, is deze nieuwe trein gedeeltelijk uitgerust met gesloten ramen. Er werden niet overal ruiten geplaatst om de interactie met de omgeving niet te belemmeren.

Dankzij een innovatief ontwerp is deze nieuwe trein 20% lichter, wat een positief effect heeft op het brandstofverbruik van de stoomlocomotieven.

De rijtuigen zijn uitgerust met batterijen die de LED-verlichting en geluidssystemen voeden. Deze worden opgeladen dankzij de immense fotovoltaïsche installatie van Pairi Daiza.

De trein: een passie

Pairi Daiza kan rekenen op een team van  gepassioneerde liefhebbers voor het onderhoud en de bediening van zijn stoomtreinen. Een vijftiental mensen verzorgt deze authentieke locomotieven met liefde voor erfgoed, geduld en expertise.

De vertrektijden van de treinen kunnen variëren afhankelijk van de drukte.

Alle informatie is te vinden op de Pairi Daiza App.

Bron/fotocredit: Pairi Daiza