Pairi Daiza heeft een jong olifantenkalfje voorlopig een snelle dood bespaard. De kleine Sanuk (2 jaar) uit ARTIS Amsterdam Royal Zoo (Nederland) leed aan het fatale olifantenherpesvirus maar is nu aan de beterhand. Dat is erg uitzonderlijk, al blijft het risico op herval bestaan.

Valentijn. De dag van de liefde! Maar hoe zit het eigenlijk met de romantiek bij de dieren? Bij de meeste culturen leven mensen in paartjes samen, eventueel met hun kinderen. In de dierenwereld komen koppeltjes ook vaak voor, maar er zijn nog veel meer "groepen” waarin dieren samen leven. Bij de dieren van GaiaZOO kun je al deze ‘liefdesrelaties’ ontdekken. Bosrendieren leven in harems; één dominant mannetje leidt een groep van meerdere vrouwtjes. Europese nertsen zijn solitair; man en vrouw zoeken elkaar alleen op voor de voortplanting. Voorbeelden van diersoorten die met meerdere mannen en meerdere vrouwen samenleven zijn de berberaap en de stokstaarten. Hoewel het erg onlogisch lijkt, is zelfs het leven in groepen met dieren van hetzelfde geslacht (de zogenaamde ‘single seks groepen’) mogelijk. Denk maar aan de groep vrouwelijke struisvogels die in GaiaZOO leeft. Hier leeft geen haan bij. De struisvogeldames zitten dus met Valentijn zonder date. De dierverzorgers van de Limburgse dierentuin geven uitleg.

Net als in het TV programma Blind Getrouwd bracht de wetenschap koala’s Alinga en Maka in ZOO Planckendael samen. De perfecte match zo blijkt. Koalamama Alinga en koalapapa Maka kregen er een joey bij.

De lichtroze flamingo-familie uit DierenPark Amersfoort verwelkomt 39 nieuwkomers. “Een groep flamingo’s uit Chester is in ons park neergestreken en zij maken nu volop kennis met de flamingo’s die al in ons park leven’’, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “Met deze groep erbij hebben wij nu meer dan honderd flamingo’s rondlopen.”

De teams van Pairi Daiza zijn blij u te mogen meedelen dat – als alles goed verloopt - zij dit jaar naast twee olifantengeboortes ook een neushoorngeboorte in goede banen zullen mogen leiden. Onze Zuidelijke witte neushoorn Madiba (ceratotherium simum simum, IUCN-status: gevoelig) verwacht immers een kalfje in het najaar. Dat is goed nieuws voor deze neushoornsoort, die nog steeds in acuut gevaar is door stroperij.

Dit jaar staat zaterdag 2 februari in het teken van pannenkoeken, en dat is bij SEA LIFE Blankenberge niet anders.

10 years Themeparksnews

More info soon (BIG GIFTS).