Chimpansees ontsnapt Aanbevolen

Gisteren rond 10.30 uur zijn er twee chimpansees uit hun verblijf ontsnapt in DierenPark Amersfoort. De situatie was snel onder controle en er zijn geen bezoekers of medewerkers gewond geraakt. Om een verdere escalatie te voorkomen, zijn deze twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. Wij betreuren deze gebeurtenis enorm.

De eerste conclusies zijn dat we te maken hebben met een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen. De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Op dit moment hebben we wel geconstateerd dat er geen technische mankementen zijn aan het verblijf.

De twee chimpansees zijn vrijwel direct na de ontsnapping door onze dierverzorgers achter de schermen gezien. Vanaf dat moment is het protocol ‘Dier Ontsnapt’ in gang gezet. Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord. De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten.

Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park. Voor onze medewerkers en bezoekers bieden wij slachtofferhulp. Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact.