Nieuwe, zeldzame eikelmuizen volop actief

Er zijn twee nieuwe eikelmuizen aangekomen in DierenPark Amersfoort. Beide mannetjes laten zich regelmatig aan de bezoekers zien. “Deze twee actieve eikelmuizen rennen en snuffelen rond in het verblijf. De vorige eikelmuizen waren lastiger te spotten”, vertelt dierverzorger Marianne Spies.

De twee jonge eikelmuizen zijn onlangs in DierenPark Amersfoort aangekomen nadat de vorige, oudere muizen waren overleden. “Deze mannetjes zijn nog jong. Daarom zijn zij behoorlijk actief en speels”, verklaart Marianne. “De muizen zijn vooral in de weer met voedsel en gaan regelmatig op onderzoek uit in hun nieuwe verblijf.” Eikelmuizen zijn omnivoren en eten onder andere fruit, noten, zaden, jonge vogels en insecten. In de winter zijn de eikelmuizen minder actief, dan houden de knaagdieren een winterslaap.

Eikelmuizen komen in de natuur voor in Europa, ook in het zuiden van Limburg. De eikelmuis wordt in het wild bedreigd. Aanleg van landbouw, chemische bestrijdingsmiddelen en de winterse kou zijn de grootste oorzaken. Marianne: “Eikelmuizen zijn vooral ’s nachts actief, vanaf de schemering tot zonsopkomst. In het dierenpark is daarom het dag- en nachtritme in het verblijf omgedraaid.” Bezoekers kunnen de eikelmuizen bewonderen in het Woud, het themagebied waar de Nederlandse natuur centraal staat, in DierenPark Amersfoort.

Bron/video/fotocredit: Dierenpark Amersfoort