In Safaripark Beekse Bergen is binnenkort een nieuwe diersoort te bewonderen: de grootoorvos. Onlangs is de bouw gestart van het nieuwe verblijf, waar naast de grootoorvossen ook de stokstaartjes hun intrek gaan nemen. Naar verwachting zijn de dieren hier eind 2024 te vinden.
Het idee om de grootoorvos te introduceren bij Beekse Bergen komt voort uit de wens om een nieuw verblijf te bouwen voor de stokstaartjes. Ontwerper Rick Merkx legt uit: “Het huidige verblijf van de stokstaartjes kan meer zichtbaarheid gebruiken, het zit wat verstopt tussen andere gebieden. Stokstaartjes zijn echte savannedieren en zitten nu nog in een bosachtige omgeving. Bovendien willen we in de omgeving van de Olifantenvallei, waar het nieuwe verblijf komt, de veelzijdigheid van Afrika laten zien. Zo ontstond het idee om de stokstaartjes te verhuizen en er een geschikte Afrikaanse diersoort bij te zoeken. Dit zijn de grootoorvossen geworden.”
Even voorstellen
Grootoorvossen leven in het zuidwesten en oosten van Afrika en behoren tot de hondachtigen. De roofdieren worden ook wel lepelhonden genoemd. Curator Lars Versteege: “Ze gebruiken hun uitstekende gehoor om te jagen op insecten, zoals termieten. Verder zijn het vrij schuwe dieren: ze verstoppen zich graag, graven veel en hebben een scherpe reukzin.” De diersoort wordt niet met uitsterven bedreigd, maar behoort wel tot een Europees managementprogramma om de populatie duurzaam in stand te houden.
De zes grootoorvossen gaan in het nieuw te bouwen buitenverblijf samenleven met veertien stokstaartjes. Stokstaartjes delen vaker een verblijf met andere diersoorten. Niet elke diersoort is daarvoor geschikt, aangezien de stokstaartjes vrij dominant kunnen zijn. De dierenverzorgers houden daarom goed in de gaten hoe het samenleven gaat. Ook krijgen beide soorten een apart binnenverblijf.
Beleving van de savanne
De stokstaartjes krijgen twee keer zoveel ruimte, want het nieuwe verblijf wordt ongeveer 500 m2 groot. Merkx: “Het wordt een plek met onder meer diverse rotsformaties, die dienen als uitkijkpunten voor de stokstaartjes. Ook komen er houtopstanden waar insecten in gaan zitten. Het verblijf komt in de buurt van de hoefdierenvlakten met onder andere gnoes, zebra’s en waterbokken. Zo maken we de beleving van de savanne in het Safaripark nog veelzijdiger voor bezoekers.”
Er is speciaal zand ontwikkeld om het de graaflustige stokstaartjes en grootoorvossen naar de zin te maken. Het zand bestaat uit fijngemalen steen en is hierdoor compacter. Zo lijkt het op savannezand en storten de gegraven tunnels minder snel in. Met ondergronds gaas wordt voorkomen dat de dieren onder het hek door graven.