Levensgrote fabelwezens strijken neer in Burgers’ Zoo

Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere bekende en minder bekende fabelwezens zijn vanaf zaterdag 12 oktober 2024 overal te spotten in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het Arnhemse dierenpark organiseert het evenement ‘Fantastische Fabelwezens’ tot en met het voorjaar van 2025. In samenwerking met de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon is een audiotour ontwikkeld waarbij Dolfje Weerwolfje in een spannend avontuur talloze fabelwezens ontmoet.  

Maak kennis met bekende en minder bekende fabelwezens 

Onder regie van Burgers’ Zoo zijn tientallen fabelwezens ontworpen, die in veel gevallen bewegen en ook geluid produceren. Bezoekers maken kennis met bekende figuren als bijvoorbeeld het monster van Loch Ness, de Minotaurus, de feniks, de harpij, Pegasus en de Yeti, maar ook minder bekende wezens als de mantichora, de mandragora en Quetzalcoatl. In veel gevallen verwijzen de fabelwezens naar bestaande dier- en plantensoorten, of zijn ze er zichtbaar door geïnspireerd.  

Dolfje Weerwolfje-audiotour in samenwerking met Paul van Loon 

Eén van de bekendste fabelwezens is de weerwolf. Dolfje Weerwolfje is een populaire creatie van kinderboekenschrijver Paul van Loon, met wie Burgers’ Zoo een bijzonder audioverhaal heeft bedacht dat zich afspeelt rond de fabelwezens in het Arnhemse dierenpark. Jong en oud kunnen dit audioverhaal in delen volgen door bij elk fabelwezen een QR-code te scannen. 

Een spannend avontuur in ‘Het Duistere Woud’ 

Echte waaghalzen (vanaf ongeveer tien jaar) gaan in een mysterieus doolhof op zoek naar de Minotaurus. Op een speciale locatie in het dierenpark ontdekken bezoekers ‘Het Duistere Woud’ waar extra spannende fabelwezens als Cerberus, de mantichora en bijvoorbeeld ook de basilisk te ontdekken zijn. Ouders en kinderen beslissen zelf of ze deze extra figuren willen bekijken.  

Activiteit: zoek naar de schat van de draak

Briesend van woede omdat avonturiers zijn schat probeerden te stelen, heeft de draak per ongeluk de schatkist in zijn klauwen open laten springen. De inhoud is overal verspreid in het zand terechtgekomen. Jonge avonturiers schieten te hulp en graven de schat op om alles weer compleet te krijgen. Naast het schatgraven bemensen dierentuingidsen op diverse locaties in het park informatiestands waar ze tekst en uitleg geven over bestaande diersoorten die fabelwezens hebben geïnspireerd, of die bijvoorbeeld zelf een wonderlijk, haast fabelachtig voorkomen hebben.

Praktische informatie 

Van zaterdag 12 oktober 2024 tot en met zondag 9 maart 2025 organiseert Koninklijke Burgers’ Zoo het evenement Fantastische Fabelwezens. Waar verhalen tot leven komen. Het evenement is bij de normale entreeprijs inbegrepen en voor abonnementhouders gratis. Alle achtergrondinformatie en activiteiten zijn te vinden op burgerszoo.nl/fabelwezens.  

Bron/fotocredit: Burgers’ Zoo