juwelen met een grote boodschap

In samenwerking met de vzw Stop Darmkanker en verzekeraar AG Insurance stelt ZOO Antwerpen vanaf begin april 2019 ‘Juwelen met een grote boodschap’ tentoon.

De expo bestaat uit 20 juwelensets geïnspireerd op de uitwerpselen van 19 dieren en 1 darmkankerpatiënt. Die moet het publiek van ZOO Antwerpen informeren en sensibiliseren rond het belang van vroegtijdige opsporing van darmkanker. Elke dag sterven maar liefst 9 Belgen aan darmkanker. ZOO Antwerpen steunt als maatschappelijk verantwoorde onderneming dan ook graag dit project en stelt haar locatie ter beschikking voor het sensibiliseren van honderdduizenden mensen. Bovendien zijn dierlijke uitwerpselen ook erg belangrijk voor ZOO Antwerpen als basis voor wetenschappelijk onderzoek.

In het kader van darmkankerpreventie slaan vzw Stop Darmkanker, ZOO Antwerpen en verzekeringsmaatschappij AG Insurance de handen in elkaar. Van begin april tot eind augustus 2019 zal de expo ‘Juwelen met een grote boodschap’ plaatsvinden aan het olifantenverblijf in ZOO Antwerpen. De uitspraak ‘grote boodschap’ mag letterlijk en figuurlijk geïnterpreteerd worden. Daniëlle Goffa, de ontwerpster achter de collectie exclusieve juwelen, zag dierlijke uitwerpselen als een bijzondere bron van inspiratie. “Mijn fascinatie voor de uitwerpselen van dieren begon tijdens mijn edelsteenreizen naar Azië, Afrika en de Egyptische woestijn. De verscheidenheid gaf me zoveel inspiratie dat ik dit onderwerp wou vertalen naar juwelen. Tijdens mijn ontmoeting met Dr. Luc Colemont werd de link naar Stop Darmkanker snel gelegd”, zegt Daniëlle Goffa. Zij baseerde haar juwelen op de uitwerpselen van 19 dieren en 1 darmkankerpatiënt. Met behulp van ZOO Antwerpen verzamelde ze mest van onder andere de olifant, de giraf en de wombat. Maar de grote boodschap van deze expo is: doe de test!

Credits; Zoo Antwerpen
Doe de test!

Waarom? Meer dan 20 Belgen per dag krijgen de diagnose darmkanker en maar liefst 9 sterven dagelijks aan de sluipmoordenaar. Dat is veel te veel, volgens maag- en darmspecialist Dr. Luc Colemont en drijfveer achter deze expo. Dr. Luc Colemont zet zich al jaren actief in voor de strijd tegen darmkanker. “Ik leg mij toe op het geven van informatie en voorlichting over dit monster. Als darmkanker op tijd ontdekt wordt, is er meer dan 90% kans op genezing. Darmkanker vroegtijdig opsporen, kan eenvoudig via een stoelgangtest. Onder het motto ‘Kennis delen kan levens redden’ slaan wij daarom de handen in elkaar om het brede publiek hiervan bewust te maken. Danielle Goffa bewijst hoe je iets uit de taboesfeer kunt halen en het naar iets heel mooi kan vertalen. 1 op 20 mensen wordt geconfronteerd met darmkanker. Geef darmkanker geen kans en doe de test! Raadpleeg je huisarts.”

Informeren en sensibiliseren rond het belang van het vroegtijdig opsporen, is het doel van deze expo. “Dit is een boodschap die wij erg ondersteunen. We zijn blij om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en hier mee onze schouders onder te zetten”, vertelt Dries Herpoelaert, algemeen directeur van ZOO Antwerpen.

Ook verzekeringsmaatschappij AG Insurance steunt dit project. Als ‘Supporter van jouw leven’ besteedt AG Insurance al jaren veel aandacht aan preventie en een gezonde levensstijl. Op dat vlak zijn er duidelijke raakvlakken met de missie van ‘Stop Darmkanker’: het risico op darmkanker kan door gezond te leven met een kwart beperkt worden. Het is een gezamenlijke ambitie om tegen 2021 zowat 6.000 darmkankers vroegtijdig op te sporen. Als marktleider in collectieve pensioen- en gezondheidsverzekeringen die sterke banden heeft met tal van grote bedrijven verspreid over het hele land, zorgt AG Insurance voor een aanzienlijke schaalvergroting die meer levens kan redden, meer leed kan vermijden en extra kosten kan besparen. Dankzij de samenwerking met AG Insurance bereikte de boodschap van de vzw al meer dan 600 medewerkers van de verzekeraar in Brussel, Antwerpen en Charleroi. Bovendien moedigt AG onder de slogan ‘Bedrijven stoppen darmkanker’ zijn B2B-klanten aan om infosessies voor het eigen personeel te organiseren – zo werden nog eens 1.000 extra mensen bereikt – en verleent hij operationele steun om de participatiegraad in Franstalig België een boost te geven. Ten slotte stimuleert AG Insurance ook via zijn verzekeringsaanbod de preventie van darmkanker. Voortaan worden in de verschillende formules van zijn hospitalisatieverzekeringen ook de kosten verbonden aan onderzoeken ter preventie van darmkanker terugbetaald.