Daadkrachtige neushoorn verhuist naar België

Donderdag 17 oktober 2024 vertrok een 32-jarige breedlipneushoorn van Burgers’ Zoo naar dierenpark Le Monde Sauvage (België). Het volwassen mannetje mag met recht daadkrachtig genoemd worden: maar liefst elf nakomelingen heeft hij in het Arnhemse dierenpark verwekt. De potente neushoorn is vader van acht mannetjes en drie vrouwtjes en mag ook in België hopelijk voor nageslacht gaan zorgen bij genetisch belangrijke vrouwtjes.

Gespecialiseerde diertransporteur

EKIPA (Experienced Know-How in Professional Animal Transport) is gespecialiseerd in het vervoeren van dierentuindieren van en naar dierenparken. Voor het transport van een volwassen mannelijke breedlipneushoorn met een gewicht van circa 2500-3000 kilo is een speciaal ontworpen transportkist vereist en een vrachtwagen die dit gewicht kan vervoeren.

Succesvolle neushoornfok in Arnhem

Burgers’ Zoo staat al jaren in de top vijf van meest succesvolle fokkers van breedlipneushoorns in Europa. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Europa telt in totaal 81 dierenparken met breedlipneushoorns.

Genetisch belangrijke neushoornvrouwtjes in België

In Le Monde Sauvage leven breedlipneushoornvrouwtjes die tot op heden nog geen jongen hebben gehad en genetisch belangrijk zijn voor het Europese populatiemanagementprogramma. De coördinator van dit programma streeft ernaar de genetische variatie binnen de Europese dierentuinpopulatie zo divers mogelijk te houden. Mocht het mannetje uit Arnhem ook in België voor nageslacht zorgen, dan zou dat een welkome ontwikkeling vormen voor het populatiemanagementprogramma. 

Bron/fotocredit: Burgers’ Zoo