Europa-Park-oprichter Roland Mack viert zijn 75e verjaardag

De oprichter en eigenaar van Duitslands grootste attractiepark, Europa-Park in Rust, Roland Mack, viert op 12 oktober 2024 zijn 75e verjaardag. Roland Mack wordt beschouwd als een van de meest bijzondere en succesvolle ondernemers in Duitsland.

Hij heeft miljoenen kinderen en gezinnen een mooie tijd bezorgd in “zijn” Europa-Park. Meer dan 145 miljoen mensen hebben sinds juli 1975 het grootste attractiepark van Duitsland bezocht. De familie Mack heeft daarvoor meer dan een miljard euro in het resort geïnvesteerd zonder een cent overheidssubsidie. Roland Mack is de ideeëngenerator, de motor en de maker van Europa-Park. Als je naar zijn eigenschappen vraagt, hoor je altijd: nieuwsgierig, warm, open, direct, gedisciplineerd, sociaal, plichtsgetrouw, altijd aanwezig, kwaliteitsgericht. En dit zijn lang niet alle kwaliteiten die het succes van Roland Mack kenmerken.

Voormalig Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble, die eind 2023 overleed, zei over Roland Mack: “Roland Mack is veel meer dan ‘meester van achtbanen’. ‘Sommigen praten over ijzer, wij buigen het’ is een veelgebruikte zelfbeschrijving van ondernemers uit de deelstaat Baden-Württemberg. Roland Mack zou deze slogan op zijn conto kunnen schrijven. Wat hij aanpakt krijgt vorm en dient vaak als voorbeeld voor navolgers. Mack is al lang een merknaam in de internationale attractieparkwereld en Roland is inmiddels geëerd met een eredoctoraat van het Institut für Technologie in Karlsruhe. Helaas is het echte Europa vaak ingewikkelder dan het speelse Europa-Park. Roland Mack weet dit ook. De Oberrhein-regio was ooit een slagveld, een halteplaats en een thuisfront. Ver weg van Berlijn en Parijs – maar altijd midden in de actie. Vandaag de dag zijn de grenzen verbindingslijnen. De Oberrhein laat zien dat grensregio’s naar elkaar toe kunnen groeien. Dit is niet vanzelfsprekend. Om de visie van een verenigd Europa te realiseren, was de durf en moed van iemand zoals Roland Mack nodig.”

Roland Mack studeerde werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Karlsruhe en richtte op 24-jarige leeftijd samen met zijn vader Franz Europa-Park op. Vandaag de dag is het attractiepark in het drielandenpunt tussen Zwitserland en Frankrijk een van ’s werelds toonaangevende seizoensgebonden parken met jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers. Europa-Park is negen keer uitgeroepen tot “beste attractiepark ter wereld” door een gerenommeerde vakjury uit de hele wereld. De Mack-familie is uniek in de wereld door de combinatie van fabrikant van attracties en exploitant van een attractiepark. Mack-attracties zijn te vinden op alle continenten en in alle grote parken.

Als eigenaar en voormalig directeur heeft Roland Mack een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van het productiebedrijf Mack Rides in Waldkirch. Hij is erin geslaagd om het bedrijf tijdens een moeilijke fase een nieuwe koers te laten varen. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld van een puur ambachtelijk bedrijf tot een high-tech “werktuigbouw 4.0”-bedrijf met state-of-the-art robotproductie. Mack Rides is nu een van de toonaangevende internationale producenten van achtbanen, waterattracties en andere attracties op rails. Meer dan 95 procent van de attracties uit Waldkirch wordt naar het buitenland verkocht. Dertig jaar geleden was het andersom: meer dan 90 procent werd in Duitsland geleverd. Tegenwoordig bouwt het bedrijf geen mobiele attracties meer voor kermissen, maar alleen nog permanent geïnstalleerde attracties.

Roland Mack leidt een bijzonder familiebedrijf bij: samen met zijn vader Franz, zijn vrouw Marianne en broer Jürgen en zijn kinderen heeft hij Europa-Park opgebouwd en het nabijgelegen moederbedrijf Mack Rides, dat bijna 250 jaar oud is, naar wereldwijd succes geleid. Roland Mack draagt het bedrijf nu over aan de volgende generatie en blijft optreden als adviseur en mentor. “Ik ben een vertrouwenspersoon voor ons familiebedrijf en draag een bedrijf over dat goed is uitgerust voor de toekomst.” Zoons Michael en Thomas zijn al lange tijd actief in het management en hebben de operationele verantwoordelijkheid op zich genomen, terwijl dochter Ann-Kathrin gediplomeerd architect en ook tekenbevoegd is.

Talrijke onderscheidingen
Roland Mack is onderscheiden met vele prijzen. Voorbeelden hiervan zijn: Bundesverdienstkreuz 1e klas, opname in de “Hall of Fame” van de mondiale organisatie voor attractieparken IAAPA net als Walt Disney en Franz Mack, ereburger van Rust en Sélestat, restaurateur van het jaar, hotelier van het jaar, houder van de Brillat-Savarin-plaquette (hoogste onderscheiding in de Duitse horeca), “Chevalier de la Légion d’Honneur” (Ridder van het Legioen van Eer). Deze onderscheiding wordt beschouwd als een van de hoogste onderscheidingen van de Franse staat. Roland Mack werd geëerd met de Duitse Gründerpreis en benoemd tot Officier in de “Ordre des Palmes Académiques”. Roland Mack was de eerste Duitser die werd benoemd tot president van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA). Hij is ook ere-senator van de Albert-Ludwigs Universiteit van Freiburg, speciaal ambassadeur van de Raad van Europa voor gezinnen en hij draagt de titel “Ridder in de Ordre national du Mérite”. In 2023 werd hij in Los Angeles geëerd met de hoogste onderscheiding van de industrie, de “Thea Award”, voor zijn levenswerk.

Bron/fotocredits: Europa-Park