Safaripark Beekse Bergen verwelkomt Pater Davidshert en elandantilopen.

In Safaripark Beekse Bergen zijn een Pater Davidshert én twee elandantilopen geboren. De jongen kwamen half augustus ter wereld. Geen alledaagse gebeurtenis, want van het Pater Davidshert zijn er wereldwijd slechts enkele duizenden en bij de elandantilopen werd in het park voor het laatst in 2018 een jong geboren.  

Pater Davidsherten komen oorspronkelijk uit China, waar zij in gebieden met veel water en moerassen leefden. Door de intensieve jacht verdween de soort in de negentiende eeuw bijna helemaal. Dankzij samenwerking van Europese dierentuinen zijn er inmiddels weer zo’n enkele duizenden wereldwijd. In Beekse Bergen leven nu negen Pater Davidsherten. De jongste aanwinst, een vrouwtje, werd op 17 augustus jongstleden geboren.

Voorspoedig

Het gaat voorspoedig met de hinde. Hoofd dierenverzorging Kris Jansen vertelt: “Ze doet het hartstikke goed. Hertachtigen leggen hun jongen de eerste dagen weg op een verdekte plek, omdat ze nog niet sterk genoeg zijn om met de groep mee te gaan. Dat is inmiddels wel het geval.”

Pater Davidsherten zijn te herkennen aan hun uiterlijke kenmerken, die doen denken aan andere diersoorten. De kop heeft wat weg van een paardenhoofd, de hoeven lijken op die van een rund, het gewei op dat van een hert en de staart is ezelachtig. In het Chinees hebben ze dan ook de bijnaam “sze pu shiang”, oftewel “geen van de vier”. Het gewei ziet er wel anders uit dan bij andere hertensoorten, want de punten wijzen naar achteren en niet naar voren.

Nog meer nieuw leven

Ook bij de elandantilopen werd de komst van nieuw leven gevierd. Op respectievelijk 11 en 14 augustus zagen een vrouwtjes- en een mannetjesjong het levenslicht. De jonge elandantilopen hebben dezelfde vader en zijn dus halfzus en -broer van elkaar. In Beekse Bergen zijn dit de eerste geboorten bij deze diersoort sinds 2018. Jansen: “De groep werd wat kleiner, dus het was een mooi moment om er een volwassen mannetje bij te zetten. Als er jaarlijks jongen bij zouden komen, wordt de kudde te groot. Voor Beekse Bergen is dit dus een bijzondere gebeurtenis.”

Ook elandantilopen verblijven de eerste dagen beschermd in het nest. Curator Lars Versteege: “Ze leven in hetzelfde gebied als de neushoorns, die graag op onderzoek uitgaan als er iets op de grond ligt. Daarom hebben we de neushoorns tijdelijk op een andere vlakte laten verblijven tot de jongen groot genoeg waren. Dat is nu niet meer nodig. Het gaat goed met de jongen, ze doen volop mee met de kudde.”

Elandantilopen

Kenmerkend aan elandantilopen is het spiraalvormige gewei. Elandantilopen zijn bovendien een van de grootste antilopesoorten ter wereld, alleen reuzenelandantilopen zijn groter.

Bron/Video/fotocredit: Beekse Bergen